Schildkliermedicijn Thyrax binnenkort weer verkrijgbaar

thyraxisbaaack780.jpg

Thyrax Duotab tabletten voor schildklierpatiënten zijn op korte termijn weer te krijgen in Nederland. 'Het productieproces op de nieuwe locatie van de Thyrax tabletten is goedgekeurd', maakte het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag bekend.

De producent heeft laten weten de tabletten binnen enkele weken weer te kunnen leveren, aldus het CBG.

Verhuizing productie naar Duitsland

Medicijnfabrikant Aspen Frama Trading verhuisde de productie afgelopen jaar van Oss naar Duitsland. Honderdduizenden schildklierpatiënten kwamen daardoor zonder pillen te zitten en moesten noodgedwongen overstappen naar andere middelen. De stap van de medicijnfabrikant zorgde voor een storm van verontwaardiging.

Boetes

Mede door het plotselinge tekort aan Thyrax-tabletten besloot minister Edith Schippers de boetes te verhogen voor farmaceutische bedrijven die verwijtbaar een tekort aan medicijnen veroorzaken. Het boetebedrag moet van maximaal 45.000 naar 820.000 euro. Omdat daarvoor een wetswijziging vereist is heeft de minister de boete wel alvast naar 150.000 euro verhoogd.

Schadepost voor miljoenen patiënten

De productiestop van Aspen leidde tot een schadepost van miljoenen voor patiënten en zorgverzekeraars. Mensen die overstappen van het ene naar het ander schildkliermiddel moeten niet alleen naar hun huisarts of internist maar moeten ook een of meerdere bloedonderzoeken ondergaan. Zeker 300.000 mensen in Nederland slikten Thyrax.

Bron: ANP