Schiphol moet meer vluchten in de zomer uitvoeren

schiphol-vluchten-verschuiven-05-04-2018.jpg

Komende zomer vertrekken toch meer vluchten vanaf Schiphol naar onder meer vakantiebestemmingen. Dat is de uitkomst van een kort geding tussen de luchthaven en reisorganisaties TUI, Corendon en easyJet. Die vonden dat Schiphol de circa 2000 vluchten die 'overbleven' van afgelopen winterperiode, naar de zomer moest overhevelen. De rechter gaf hen gelijk.

Eerder overleg tussen luchthaven en maatschappijen leidde tot niets, waarna Schiphol op eigen houtje besloot geen zogeheten slots over te hevelen. De luchthaven zei dat de extra drukte in de toch al drukke zomermaanden mogelijk voor operationele problemen zou zorgen.

De rechter vond de onderbouwing te mager en eist intrekking van het voorstel. De extra vluchten worden nu zo snel als mogelijk toegewezen.

Schiphol respecteert het besluit

Schiphol respecteert de uitspraak van de rechter en zal de capaciteit beschikbaar stellen. 'We zullen alles op alles zetten om de vluchten zo goed mogelijk te accommoderen in de drukke vakantieperiode', aldus de luchthaven in een verklaring.

De drie luchtvaartmaatschappijen zijn blij dat ze de rechter aan hun zijde weten. Volgens easyJet was de uitspraak als verwacht.

Topman Steven van der Heijden van Corendon erkent dat de slotproblematiek op Schiphol zeer complex is. 'Maar slots zijn een schaars goed. Daarom is het zaak dat ze wel allemaal beschikbaar worden voor alle partijen', zo zei hij. Hij verwacht dat Corendon een 'fair share' krijgt van de extra vluchten. Dat zorgt er volgens hem ook voor dat de rekensommen voor komende zomer kloppen en vluchten niet hoeven te worden verplaatst.

De doorgeschoven slots kunnen ook aan vrachtvluchten worden toegekend. 'Dat is weer goed nieuws voor bedrijven die hun bloemen, medicijnen of machines snel willen ex- of importeren', aldus directeur Machiel van der Kuijl van branchevereniging evofenedex.

Bron: ANP