Schoon tv-scherm: zo doe je dat

tv-scherm 23092020.jpg

Hoe krijg je vette vingers en stof van je televisiescherm? Alle beeldschermen zijn kwetsbaar, dus de juiste methode is belangrijk. Schoonmaaktips worden online lustig gedeeld, zo ook op het Radar Forum, maar niet alles werkt. Wat wel, en wat doe je beter niet?

Sommigen gebruiken lenzenvloeistof of een brilreinigerspray, anderen schoonmaakazijn of ruitenreiniger en wrijven erna het scherm met een krant droog, nog anderen gaan voor de speciale schoonmaakproducten die door elektronicazaken met grote beloftes worden aangeboden. Wat werkt?

Wonderdoekje

Dé tip: maak een microvezeldoek wat vochtig met water, dat liefst lauwwarm en kalkvrij is, met eventueel een deel schoonmaakazijn. Veeg je doekje zacht over je scherm in enkele halen. Oefen geen druk uit als de vette vingers niet meteen verdwijnen, maar maak draaiende bewegingen. Droog je scherm, als dat nodig is, met een tweede doek en wacht even voor je je tv aanzet.

Ga niet sprayen

Belangrijk is dat je tv koel is en dus niet aanstaat of net aanstond. Op een donker scherm zie je het vuil sowieso ook beter. Even belangrijk: gebruik weinig water en wring je doek uit. Als je doek druipt, kan het water in je scherm sijpelen en binnenin schade aanrichten. 

Bijtende producten

Om dezelfde reden: spray geen brillenreiniger of schoonmaakproduct rechtstreeks op je scherm. Schoonmaakproducten bevatten vaak citrus, ammoniak, alcohol of aceton en zijn ook daarom geen goed idee voor een sprankelend tv-scherm: ze zijn agressief en kunnen je scherm beschadigen. 

Papier maakt krassen

Ook een krant laat je beter liggen, als je geen krassen wil. Zelfs keuken-, toiletpapier en tissues zijn niet zacht genoeg om je scherm mee af te vegen. Hetzelfde geldt voor ruwe handdoeken. Voor de kunststofrand van je scherm hoef je minder voorzichtig te zijn.

Vliegenmepper

Nog een leuke truc: bind je microvezeldoek met een elastiek rond een plastic vliegenmepper en haal het zo zacht over je tv-scherm. Het werkt beter dan een plumeau stoffer, dat alleen maar het stof wegneemt. Microvezeldoeken koop je overigens in elke supermarkt.

Vergeet de afstandsbediening niet

Neem achteraf met je wonderdoekje ook de afstandsbediening even mee, dat vaak nog veel vuiler is. Een ander idee: doop een wattenstaafje in een kopje afgekoelde zwarte thee, dep het extra vocht af en ga ermee langs de rubberen knoppen. De theïne in de thee doet het werk.