Schriftelijke reacties - Proteïne Producenten

Reactie FrieslandCampina
"Als producent bepalen wij niet de prijzen van producten in het winkelschap; dat doet de retailer. De proteïnerijke producten van FrieslandCampina bevatten meer grondstoffen, zoals melkconcentraat of specifieke eiwitfracties, die duurder zijn. Daarnaast is er geavanceerde technologie en expertise nodig om het eiwit in deze producten te concentreren en/of te filteren.
Melk bevat van nature eiwitten, maar niet altijd in de concentratie die gewenst is voor bepaalde toepassingen. Door het eiwitgehalte te verhogen, kunnen we inspelen op de behoeften van consumenten die extra eiwitten verkiezen, bijvoorbeeld voor spierbehoud of spierherstel na fysieke inspanning. De toevoeging van extra eiwitten kan bijdragen aan specifieke functionele eigenschappen van een product, zoals een aangepaste textuur of een hoger verzadigingsgevoel.
Een gezonde en goed verzorgde koe is in het belang van zowel de koe als de boer. Zowel Nederland als de Europese Unie stellen wettelijke eisen aan de gezondheid, het welzijn en de huisvesting van melkkoeien, waaraan onze melkveehouders moeten voldoen. Daarnaast gelden aanvullende eisen vanuit de kwaliteitssystemen van zuivelondernemingen en voor boeren die melk produceren onder een keurmerk of specifiek marktconcept. Met bijvoorbeeld het Foqus planet-programma en melk onder het keurmerk On the Way to PlanetProof beloont FrieslandCampina zijn leden-melkveehouders extra voor goede zorg voor hun koeien. Dit betreft onder andere weidegang, stalcomfort, voeding en veterinaire zorg. Voor meer uitgebreide informatie over borging van dierenwelzijn verwijs ik je naar: Dierenwelzijn en diergezondheid - FrieslandCampina Nederland - FrieslandCampina"
Reactie Danone
Onze HiPRO-producten bevatten weinig vet, geen toegevoegde suikers en zijn hoog in proteïne. Daarnaast hebben we onze producten recent verrijkt met toegevoegde vitamines en mineralen, waardoor de producten rijk zijn aan voedingsstoffen. Het grootste deel van ons HiPRO-portfolio valt binnen de Schijf van Vijf. Dit maakt HiPRO populair bij mensen die een actieve levensstijl leiden en (amateur)sporters, die steeds meer op zoek zijn naar eiwitrijke en voedzame producten voor een goed spierherstel na het sporten. Op de prijs van de producten zijn verschillende factoren van invloed, maar de verkoopprijs wordt uiteindelijk altijd bepaald door de retailer.
Op het gebied van dierenwelzijn werkt Danone wereldwijd nauw samen met Compassion in World Farming (CIWF). Onze aanpak van dierenwelzijn is afgestemd op CIWF en is gebaseerd op de internationaal erkende vijf vrijheden, waaronder gemakkelijke toegang tot water, een geschikte omgeving inclusief rustplaatsen, vrijheid van pijn en verwondingen, de vrijheid om normaal gedrag te vertonen en het waarborgen van omstandigheden die geestelijk lijden voorkomen, die zijn vastgesteld door de Farm Animal Welfare Council. Onze melkveehouders worden regelmatig beoordeeld en onze inspanningen worden erkend, waarbij Danone is gerangschikt in de Top-10 notering in de meest recente Business Benchmark on Farm Animal Welfare." [bbfaw.com/media/2176/bbfaw-2023-report-final.pdf].
Reactie Jumbo
"Hartelijk dank voor je vragen naar de proteïne kaas van Maaslander kaasplakken. De tarieven per kilo kaas zijn juist. Jumbo koopt dit product met extra proteïne in tegen een hogere prijs. Mogelijk maakt de langere rijping en de communicatie hierover het product van een A-merkleverancier duurder.
Binnen de zuivelcategorie, zowel vers als houdbaar zien we het laatste jaar meer en meer innovaties van leveranciers, die aansluiten bij de groeiende behoefte van klanten aan en sporttrend. Zelf verkoopt Jumbo ook 30+ belegen kaasplakken, waarbij we aan klanten communiceren, dat deze kaas van nature rijk aan eiwit is. We hebben de prijs van dit product niet aangepast.
Ik verwijs je hiervoor naar ons jaarverslag via deze link. Onder het kopje Eiwittransitie zie je staan wat ons doel is, waarom we hieraan werken en welke acties we hiervoor ondernemen. Dit geeft volgens mij vrij uitgebreid antwoord op je vragen."
Reactie Plus
"Over het gevraagde prijsverschil tussen proteïne en niet-proteïne producten: hiervoor moeten nauwkeurige vergelijkingen per product gemaakt worden voordat conclusies getrokken kunnen worden. Voor het specifiek genoemde product, kaas van Maaslander, verwijzen wij jullie graag door naar Maaslander.
Verder gaan wij niet op deze vraag in omdat PLUS geen uitspraken doet over gevoerd prijsbeleid. Het klopt dat we de ambitie hebbend dat ons assortiment in 2030 een eiwitverhouding kent met een balans van 60% plantaardig en 40% dierlijke eiwitten.We geven invulling aan door verschillende maatregelen te nemen. Denk aan het in toenemende mate promoten van plantaardig in plaats van producten met dierlijke eiwitten. We breiden het aanbod plantaardige producten uit, denk hierbij ook aan zogenoemde hybride producten.
Daarnaast informeren en stimuleren we klanten om vaker voor een dag zonder vlees of kleinere porties vlees te kiezen. We zien dat er een transitie op gang komt maar ook dat dit tijd vraagt en vraag en aanbod nog beter moeten samen komen. Minimaal 50% in 2025 is een uitdaging. Wij geven hierover (minimaal) jaarlijks een update in ons jaarverslag."
Reactie Albert Heijn
"Bij Albert Heijn doen we er alles aan om de boodschappen voor onze klanten zo betaalbaar mogelijk te houden.
Prijzen in de supermarkt worden bepaald door diverse factoren, denk aan transport-, verpakkingskosten, energie-, grondstof- en brandstofprijzen, en fluctueren daardoor. Voor kaas, yoghurt etc is melk een belangrijke grondstof, waarvan de prijs de afgelopen tijd ook gestegen is. Hierdoor stijgen dan zowel de prijzen voor eigen merk als A-merk producten.
De prijzen van onze A-merkproducten, zoals Maaslander, zijn gebaseerd op de adviesprijzen leveranciers. Daarom is het goed om bij Maaslander te vragen waarom zij voor dit prijspunt hebben gekozen."
Reactie Wakker Dier
"Er zijn nu elf supermarkten die afgelopen jaar hebben beloofd om een ambitieuze eiwittransitie in gang te zetten. Dat zijn: Albert Heijn, Aldi, Crisp, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl, Odin, Picnic, Plus en Spar. Die belofte hebben ze aan ons gedaan, maar wij moedigen hen aan om deze ambitie zelf ook uit te dragen en je ziet dat supermarkten hier nu bijvoorbeeld ook op rapporteren in hun jaarverslag. Concreet gaat het om deze doelstellingen, die alleen gehaald kan worden wanneer supermarkten minder vlees, zuivel en andere dierlijke producten gaan verkopen:
- In 2030 is minimaal 60 procent van de eiwitten die supermarkten verkopen plantaardig en is de totale hoeveelheid eiwit die zij verkopen niet toegenomen.
- Vanaf 2023 monitoren supermarkten hun eiwitverkoop en daarbinnen de verhouding dierlijk/plantaardig. Zij rapporteren de voortgang hierop minimaal jaarlijks openbaar.
- In 2025 is minimaal 50 procent van de eiwitten die supermarkten verkopen plantaardig en is de totale hoeveelheid eiwit die zij verkopen niet toegenomen.
Op 9 april komt er een nieuw overzicht uit van de verhouding dierlijke vs. plantaardige eiwitten per supermarkt in 2024. Maar er zijn een paar supermarkten die hun cijfers al hebben gepubliceerd in hun duurzaamheidsverslag. Albert Heijn heeft het vorig jaar uitzonderlijk slecht gedaan: zij verkochten juist méér dierlijke eiwitten dan het jaar ervoor. Uit de cijfers in hun verslag (zie uitsnede in bijlage) blijkt dat zij minder vlees hebben verkocht, maar meer eiwit via zuivel. De verkoop van zuiveleiwitten neemt dus toe en dit komt onder andere door de hype die supermarkten creëren rondom eiwitverrijkte producten."
Reactie Maaslander
"Via deze weg willen we graag reageren op de stellingen die door Wakker Dier zijn gedaan met betrekking tot Maaslander Proteïne. Er wordt beweerd dat het eiwitgehalte van onze kaas wordt verhoogd door toevoeging van extra melkeiwit. Dit is onjuist.
Maaslander Proteïne is een 30+ kaas die langer wordt gerijpt. Ter vergelijking: een Maaslander 30+ Jong Belegen wordt 7 weken gerijpt, terwijl een Maaslander 30+ Proteïne 23 weken wordt gerijpt. Door het langer rijpen van de kaas bevat deze minder vocht en juist meer eiwit. Zie onderstaande tabel voor de eiwitgehaltes per Maaslander kaastype."
"Daarnaast wordt gesteld dat de prijs van Maaslander Proteïne 29,3% duurder is. Ook dit is onjuist.
Er worden hier twee verschillende kazen met elkaar vergeleken, namelijk de Maaslander Proteïne die 23 weken rijpt met een Maaslander Jong die slechts 4 weken rijpt. Dit is een vergelijking van appels met peren. Een juiste vergelijking kan alleen worden gemaakt door Maaslander Proteïne te vergelijken met Maaslander Extra Belegen (ook 23 weken). Deze variant zit momenteel niet in ons assortiment.
Als er een vergelijking gemaakt zou moeten worden, dan komt de Maaslander Belegen 50+ van €23,50 het dichtst in de buurt. Deze kaas heeft echter een andere rijpingstijd. De Maaslander Belegen 50+ rijpt 13 weken, terwijl de Maaslander Proteïne een rijpingstijd van 23 weken heeft. Dit betekent tien weken extra rijping, en dus ook tien weken extra kosten."