background branding

Schuld bij CAK en gevaarlijke groeneaanslagreiniger: veelbesproken op Facebook

top5-facenbook-20-12-2018-780.jpg

Een schuld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK), een gevaarlijke groeneaanslagreiniger en een geblokkeerde rekening bij de Rabobank: wat hebben deze consumentenkwesties gemeen? Ze zijn in 2018 veelbesproken op de Facebookpagina van Radar.

5. Phishingmail 'Rabobank' over geblokkeerde rekening

'Een mail van 'Rabobank' gaat rond waarin staat dat je rekening kan worden geblokkeerd. Let op: dit bericht is vals! Deel en waarschuw je omgeving!', waarschuwden we in oktober. Het bericht werd bijna 3000 keer gedeeld.

Bekijk op Facebook

Lees meer: Phishingmail 'Rabobank' over geblokkeerde rekening

4. Valse mail over achterstand zorgpremie van het 'CAK'

Bekijk op Facebook

'Krijg je een mail over een achterstand van je zorgpremie van het 'CAK' en moet je 87 euro betalen? Het bericht is vals, maak geen geld over!', aldus Radar in december op Facebook. De waarschuwing voor de neprekening wordt veel gedeeld: 5,5 duizend keer.

Onder het bericht delen Facebookvolgers goede adviezen, waaronder Marie-Jose: 'Bewaar je betaal overzicht van 't hele jaar, weet wat je elke maand moet betalen en wat je betaalt, bekijk zorgvuldig op je bank wat er afgeschreven is. Bij twijfel CAK bellen.'

Lees meer: Valse mail over achterstand zorgpremie van het 'CAK'

3.Wangiri-fraude: pas op voor +675-telefoontjes!

Bekijk op Facebook

'Gebeld door een 00675- of +675-nummer? Pak niet op, bel niet terug' waarschuwt Radar in september op Facebook. Het bericht wordt veel gedeeld; bijna 10 duizend keer. Mensen laten weten last te hebben van vreemde telefoontjes.

Roos schrijft: 'Word ook ruim 2 maanden al gebeld door onderhand al wel 10 verschillende nummers uit Somalië +252 . Nooit opgenomen en nummers geblokkeerd, maar wel gefactureerd. Vreemd wel.'

En Angela zegt: Wij hadden 'de Microsoft Windows service' aan de lijn laatst. (Ook voor telefoontjes uit naam van Microsoft waarschuwde Radar eerder)

Lees meer: Wangiri-fraude: pas op voor +675-telefoontjes!

2. Groeneaanslagreiniger Action zeer gevaarlijk voor katten

Bekijk op Facebook

'Deskundigen waarschuwen voor de zeer gevaarlijke groeneaanslagreiniger van de Action', schrijft Radar in april op Facebook. Katten kunnen ernstige brandwonden krijgen van het schoonmaakmiddel, aldus experts in de radio-uitzending van Radar Radio.

Ria laat weten: 'Het is niet alleen gevaarlijk voor katten maar al dit soort rommel is gevaarlijk voor natuur en welzijn. Gewoon schrobben met azijn.'

De Action laat in een reactie weten de verpakking van het product aan te passen.

Terugluister Radar Radio over groeneaanslagreiniger

1. Mevrouw Bastiaansen (93) moet door een fout van het CAK 16.000 euro terugbetalen

Bekijk op Facebook

Mevrouw Bastiaansen krijgt plots bericht dat ze een schuld heeft bij het CAK. Doordat het kantoor het overlijden van haar man in 2003 niet verwerkt heeft, betaalt mevrouw Bastiaansen jarenlang een te lage eigen bijdrage. Hoewel de fout is ontstaan bij het CAK, wordt de rekening naar mevrouw Bastiaansen gestuurd.

'Deel dit bericht als je vindt dat de schuld moet worden kwijtgescholden!', schrijft Radar op Facebook. En niet zonder resultaat: 32 duizend keer wordt het bericht gedeeld, en reacties stromen binnen. Zo schrijft Annelies: 'Mijn vraag is altijd: zou jij je eigen moeder ook zo behandelen? Ik heb diep medelijden met deze mevrouw. Altijd zuinig geleefd, geen schulden en dan op je 93e te horen dat je met een schuld van € 26.000,- zit omdat het CAK niet heeft verwerkt dat de partner is overleden. Ik zeg kwijtschelden en excuses aanbieden aan mevrouw.'

Op 7 december komt er goed nieuws voor mevrouw Bastiaansen: ze hoeft haar rekening niet te betalen.

Terugkijken: in de schulden door fout CAK