Schurft blijft zich verspreiden: zo voorkom je het (en zo kom je er vanaf)

jeuk_door_schurft.jpg

Relatief veel mensen hebben op het moment last van schurft, blijkt uit cijfers van kennisinstituut Nivel. Dat kan nog flink oplopen: in 2022 verspreidde schurft zich namelijk snel door de introductieweken voor nieuwe studenten, die binnenkort weer beginnen. Daarom legt Radar uit hoe je het kan voorkomen en hoe je er weer vanaf komt. 

Wat is schurft ook alweer?

Patiënten met schurft, ook wel scabiës genoemd, hebben last van allerlei huidproblemen en ernstige jeuk. De ziekte verspreidt zich door de schurftmijt, die onder de huid kan kruipen. Het kleine beestje gaat makkelijk over van persoon tot persoon. Schurft is weliswaar ongevaarlijk, maar vaak wel erg vervelend.

Wat kun je er tegen doen?

Er bestaat geen inenting of medicatie om schurft te voorkomen. Wel kun je op het volgende letten:

  • Was andermans kleding voordat je het zelf draagt.
  • Was andermans beddengoed voordat je het zelf gebruikt. 
  • Vermijd lichamelijk contact met iemand die schurft heeft en slaap niet in hetzelfde bed.

Wat als je schurft hebt?

Heb je klachten die lijken op schurft? Neem dan direct contact op met je huisarts. Schurft is namelijk goed te behandelen met permetrine crème. De huisarts zal je uitleggen hoe je de crème moet gebruiken. Bij Thuisarts.nl vind je ook een handleiding voor het gebruik van permetrine tegen schurft.

Je kunt weer naar school of werk nadat je de behandeling met de permetrine crème hebt gehad. Twaalf uur na de behandeling ben je namelijk niet meer besmettelijk. De jeuk kan nog zo'n veertien dagen na de behandeling blijven en de plekjes op de huid verdwijnen na maximaal zes weken.

De cijfers

In de week van 7 augustus 2023 gingen ongeveer twintig op elke 100.000 mensen met schurft naar de huisarts. Dat is twee keer zo veel als in dezelfde week in 2021 en 2022. Bovendien zien huisartsen al sinds oktober 2021 meer patiënten met schurft dan gebruikelijk.

Verder is het belangrijk dat alle mensen die mogelijk besmet zijn zich ook laten behandelen. Denk aan gezinsleden, huisgenoten, mensen die je verzorgen (of die jij verzorgt) en bedpartners. Ook als deze mensen geen klachten hebben. 

Tot slot moet je beddengoed, handdoeken en kleren op zestig graden wassen als je ze in de laatste drie dagen hebt gebruikt. Kleren die je niet heet kunt wassen kun je voor drie dagen in een dichtgeknoopte vuilniszak laten. Was ze daarna.