Sigaretten met smaakjes - Reactie Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

staatssecretaris-smaakaccessoires-roken.jpg

Naar aanleiding van ons onderzoek hebben we Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een reactie gevraagd over het ontbreken van smaakaccessoires voor sigaretten in de Tabaks- en Rookwarenwet. Volgens Van Ooijen is de toename van smaakaccessoires een zorgelijke ontwikkeling en komt hier verandering in.

Reactie Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

De toegenomen verkoop van smaakaccessoires is een zorgelijke ontwikkeling. Deze accessoires dragen niet bij aan het bereiken van een rookvrije generatie. Het RIVM adviseert in een recent rapport over tabaksaccessoires zoals sprays, inlegkaartjes en opzetfilters om de bekendheid en de verkoop van deze producten te verminderen.
 
Daarom ben ik van plan om tabaksaccessoires te reguleren onder de Tabaks- en rookwarenwet. Er wordt een totaalverbod ingevoerd op accessoires die tabaksproducten aantrekkelijker maken. Voorbeelden hiervan zijn inlegkaartjes of sprays die (menthol)smaak toevoegen aan tabaksproducten - en zo het verbod op kenmerkende smaken voor sigaretten en shag omzeilen - of accessoires met gezondheidsclaims zoals opzetfilters.
 
Daarnaast wil ik ook tabaksaccessoires reguleren die niet specifiek zijn gericht op het aantrekkelijker maken van roken, zoals (neutraal) vloeipapier of sigarettenhulzen. Deze producten vallen daarmee onder andere onder het reclameverbod en het uitstalverbod en mogen dan slechts in bepaalde verkooppunten verkocht worden. Bij het opstellen van deze wetgeving zal gekeken worden hoe onze buurlanden zoals België en Denemarken dit hebben aangepakt. Daar kunnen we van leren.