Simpele recepten met producten uit de voorraadkast

voorraadkast-recepten-30032020.jpg

Massaal in quarantaine zitten, maakt creatief. Je zit (uit voorzorg) in thuisisolatie en wil zo min mogelijk de deur uit. Een goed moment om je voorraadkast leeg te eten. Radar zet een aantal recepten op een rij.

Met knakworstjes uit blik, afbakbroodjes en noedelsoepjes kom je een heel eind, maar een gebalanceerde maaltijd is wel zo fijn. In de voorraadkast staan vaak lang houdbare producten, zoals rijst, pasta en groente in blik of potjes. Daarnaast heb je vast verschillende diepvriesproducten in huis. De onderstaande recepten kunnen je op ideeën brengen. Mocht je iets niet in huis hebben, wees dan creatief. 

Pasta met tonijn

Je hebt vast wel een blikje tonijn in de voorraadkast. Lekker voor in de salade, maar ook in de pasta. Hier het recept voor een snelle tonijnpasta voor vier personen. 

Ingrediënten:

  • Zak pasta (500g)
  • Twee eetlepels olijfolie
  • 1 fijngesnipperde sjalot of ui
  • 2 fijngesnipperde teentjes knoflook                                        
  • 2 blikjes tonijn op water, uitgelekt                                                                                                                          
  • Een half potje kappertjes, uitgelekt en afgespoeld                                                                                                              
  • Zout en peper naar smaak 
  • 1 bakje roomkaas met kruiden
  • 150ml crème fraiche (je kunt de roomkaas en crème fraîche ook vervangen door een potje tomatensaus)

Bereiding:                                                                                                                                                                        

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Fruit de sjalot/ui in een andere pan. Voeg vervolgens de tonijn toe. Daarna doe je de crème fraîche en roomkaas (of tomatensaus) erbij. Tot slot de kappertjes. Je kunt naar smaak wat zout en peper toevoegen, maar vergeet niet dat de tonijn al zout bevat. Meng de pasta door de saus en serveer meteen, anders wordt de tonijn droog en trekt de saus teveel in de pasta. Je kunt de pasta eventueel garneren met wat gesneden zwarte olijven.

Pastataart

Je kunt natuurlijk altijd een simpele pasta op tafel zetten, maar maak voor de verandering eens een pastataart. 

Ingrediënten:

  • 500 gram rigatoni
  • Geraspte kaas (hoeveelheid en soort naar voorkeur)
  • Eventueel gehakt of baconreepjes
  • 1 liter tomatensaus
  • Wat boter of olie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snipper ui en snijd de knoflook. Fruit het in een pan met olie of boter. Als je bacon of gehakt in huis hebt, kun je het toevoegen. Voeg vervolgens de tomatensaus en de kruiden toe. Kook de pasta net niet gaar in een pan met water. Vet de springvorm in met wat boter en verdeel iets minder dan de helft van de saus over de bodem. Steek de rigatoni er rechtop in. Begin met een kring aan de buitenste zijde en werk vervolgens naar binnen. Giet de rest van de saus in de vorm. Bestrooi de bovenzijde met kaas. Bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar in de oven. 

Rode linzensoep

Met restjes groenten, linzen en tomaten in blik kun je gemakkelijk een simpele soep op tafel zetten. Geen tomaten in blik in huis? Maak dan van andere restjes een soepje. Hieronder het recept voor roze linzensoep voor vier tot zes personen.

Ingredienten:

  • 250 gram rode linzen, afgespoeld                                                                                                                                  
  • 1 ui 
  • Een scheutje olijfolie                                                                                                                                                                            
  • 2 flinke tenen knoflook                                                                                                                                                  
  • 1 eetlepel gemalen komijn                                                                                                                                      
  • 1 theelepel paprikapoeder                                                                                                                                      
  • Snufje chilipeper
  • Wat zout en peper naar voorkeur                                                                                                                                                                                            
  • Stukje verse gember (ter grootte van een duim)                                                                                                              
  • 1 liter bouillon (kippen- of groentebouillon)                                                                                                      
  • Half blikje kokosmelk                                                                                                                                                
  • 1 blikje tomaten in blokjes 
  • Bosje koriander                                                                                                                                                        
  • 1 citroen                                                                                                                                                                    
  • Brood                                                                                                                                                                              
  • Zure room naar smaak

Bereiding:                                                                                                                                                                     

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de gember en snijd hem in drie stukjes. Verwarm een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de ui met de knoflook, specerijen en gember. Breng het op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens de linzen toe en bak ze kort mee. Voeg nu een derde van de bouillon toe en roer totdat het vocht is opgenomen. Herhaal dit met nog een derde van de bouillon en voeg vervolgens de rest toe, samen met de tomatenblokjes en kokos. Breng op smaak met een beetje zout, zwarte peper en het sap van een halve citroen. Laat de soep een half uur pruttelen op laag vuur en roer regelmatig. Hak ondertussen de koriander fijn, snijd de resterende halve citroen in vier partjes en verwarm alvast je oven voor het brood. Roer de helft van de koriander door de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Verwarm het brood en serveer de linzensoep met de zure room, de resterende koriander, citroenpartjes en het brood.

Chili con carne

Een andere lekkere hartige maaltijd waar je bijna alleen maar lang houdbare ingrediënten voor nodig hebt, is chili con carne of chili sin carne, als je geen vlees eet.

Ingrediënten:

  • 250 gram rijst 
  • 2 uien
  • 2 rode paprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • Kruidenmix bestaand uit 1 theelepel van elk: komijn, paprika, oregano, zout, tijm + flinke snuf chilipeper
  • 1 blik tomatenblokjes 
  • 1 blik kidneybonen 
  • Half pak diepvriesdoperwten
  • Optioneel: verse koriander

 Bereiding:

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd de uien, paprika’s en knoflook in stukjes. Verwarm een koekenpan en bak de groente en ui in wat olijfolie. Als je het gerecht met vlees wil maken, voeg je het gehakt als eerst toe. Voeg vervolgens de kruiden toe en bak nog 1 minuutje mee. Voeg daarna de tomatenblokjes en doperwten toe en kook het tien minuten op een laag pitje. Spoel de kidneybonen af om toegevoegd zout te verwijderen en verwarm nog een paar minuten mee. 

Salade met vis uit blik

Made by Ellen maakte een simpele salade met vis uit blik. Het enige wat je hiervoor nodig heb is een een blikje vis, zoals tonijn, zalm, makreel, ansjovis of sardientjes. De overige ingrediënten en de hoeveelheden zijn inwisselbaar. Zelf gebruikte ze een paar gekookte aardappelen die ze nog over had van de avond ervoor. Als basis zou je echter ook een restje pasta of een krop sla kunnen gebruiken.

Ingrediënten:

  • 1 blikje vis uitgelekt
  • Een (rode) paprika, in blokjes
  • Blikje mais van 150 gram
  • 2 gekookte aardappelen, in blokjes
  • 6 augurkjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels kappertjes, afgespoeld
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Goede scheut sojasaus
  • 2 eetlepels mayonaise
  • Zwarte peper en eventueel een beetje zeezout

Bereiding:

Doe de vis samen met de aardappelen, paprika, mais en augurkjes in een kom. Schenk er vervolgens wat sojasaus bij, een scheutje augurkenvocht en schep de mayonaise erdoor. Doe de kappertjes erbij en breng op smaak met wat peper en eventueel een beetje zout. Schep alles nog een keer om en zet gekoeld weg tot vlak voor het serveren, zodat de salade met vis uit blik even op kamertemperatuur kan komen.

Kookvideo's

Chef-kok Edwin Vinke deelt iedere dag om 12:00 uur een kookvideo op zijn YouTube-kanaal. 'Ik probeer het zo gezond mogelijk te maken, want dit is goed voor ons immuunsysteem. We moeten zorgen dat we fit en vitaal blijven.' De ingrediëntenlijst kun je terugvinden onder de video.

Simpele ideeën

Hier nog enkele simpele ideetjes: 

  • Maak van een pakje of beker noedelsoep een maaltijd door er wat groente (bijvoorbeeld paksoi of mais) aan toe te voegen. Voeg ook wat restjes vlees, garnalen of een eitje toe. Maak het af met een sausje naar voorkeur dat je in huis hebt, bijvoorbeeld: sriracha, sambal of oestersaus.
  • Met een pakje bladerdeeg kun je alle kanten op. Zo kun je worstenbroodjes maken met mosterd en zuurkool. Verwarm de oven op 200 graden. Smeer diagonaal ongeveer een halve theelepel mosterd op elk plakje bladerdeeg. Verdeel over de mosterd een beetje zuurkool en leg hier 1 knakworstje op. Vouw de twee tegenovergestelde puntjes naar binnen. Kluts vervolgens een ei en verdeel een beetje ei op elk bladerdeegbroodje. Strooi hier een beetje kaas overheen. Bak de bladerdeegbroodjes af in ongeveer 20 tot 25 minuten.
  • Heb je nog wat brood over? Maak dan wentelteefjes. Naast het brood heb je drie eieren nodig, 125ml slagroom, kaneelsuiker en boter. Ahornsiroop of stroop is optioneel. Breek de eieren in een kom, voeg de slagroom toe en klop het mengsel met een garde. Snijd het brood in dikke plakken. Verhit een flinke kont boter in een pan en doop het brood in het ei-roommengsel. Laat het brood niet minutenlang weken, maar zorg wel dat het mengsel goed opgezogen is. Zorg dat de pan middelhoog verhit is en bak hierin het brood. Na ongeveer twee minuten draai je de broodjes om. Serveer ze met kaneelsuiker, poedersuiker of stroop. 

Bonustip

Kook vooral lekker veel. Dat scheelt de volgende dag tijd met lunch maken, of vries wat in.