'Singles vaak geweigerd voor ivf-behandeling'

bezorgdezwangerevrouw_800x628.jpg

Alleenstaande vrouwen met een kinderwens kunnen voor een ivf-behandeling lang niet overal terecht. Een enquête van het tijdschrift Opzij laat zien dat ongeveer de helft van de ziekenhuizen en klinieken die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden, ook singles behandelt.

Opzij schreef 53 van de 102 ziekenhuizen aan die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden. Daarvan vulden 39 de vragenlijst in en uit hun antwoorden blijkt dat bij 20 van hen alleenstaande vrouwen terecht kunnen. De top-3 van vruchtbaarheidsklinieken is volgens Opzij: UMC Utrecht, MC Kinderwens in Leiderdorp en AMC Amsterdam. Er is onder meer gevraagd naar hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is.

Verschillende redenen

De ziekenhuizen die geen singles toelaten, geven daarvoor verschillende redenen. Zo kan het zijn dat het ziekenhuis geen eigen spermabank heeft, of niet het juiste laboratorium. 'Het argument dat alleenstaand ouderschap slecht zou zijn voor het welzijn van het toekomstige kind, komt niet voorbij', aldus Opzij, maar volgens sommige artsen speelt het wel degelijk mee.

Onderscheid in levensstijl

Rien Crooij, gynaecoloog en directeur bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp: 'Wettelijk gezien mogen medici geen onderscheid maken in levensstijl bij de behandeling, maar sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze. Terwijl aan de single vrouw die moeder wil worden meestal niks mankeert.'

Psycholoog

Toch worden alleenstaande vrouwen die zich tot een vruchtbaarheidskliniek wenden 'stevig aan de tand gevoeld', meldt Opzij, door een medisch maatschappelijk werker of een psycholoog. 'Ik vraag niet alleen naar hun werk en inkomen, maar ook hoe het zit met hun omgeving', aldus psycholoog Esther Hameleers, betrokken bij de afdeling gyneacologie van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. 'Hebben ze familie die hen straks zal steunen? Of vrienden? Meestal hebben deze vrouwen hier zelf al heel goed over nagedacht, maar soms zijn mijn vragen confronterend. Dan ziet iemand er toch van af omdat ze zich realiseert dat het in je eentje een heel zwaar traject kan zijn.'

Update 17:55 uur: Reactie Tweede Kamer: 'Niet van deze tijd'

In de Tweede Kamer rijzen vragen over het weigeren van ivf-behandelingen aan vrouwen die geen man hebben maar toch een baby willen. Zowel de PvdA als GroenLinks heeft moeite met het afwijzen van deze groep.

Khadija Arib van de PvdA heeft de kwestie meteen aangekaart bij minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Ze wil opheldering.

Tweede Kamerlid voor GroenLinks Linda Voortman vindt het 'niet van deze tijd'. 'Een alleenstaande moeder kan net zo'n goede ouder zijn als een ouderpaar. Het is gek dat zij strenger getoetst wordt dan de twee ouders om in aanmerking te komen voor ivf.' Ook zij wil weten wat de minister vindt 'van dit meten met twee maten.'

Bron: ANP