Sint-janskruid - reactie KNMP

knmp-20180122.jpg

Naar aanleiding van de uitzending van Radar op 22 januari 2018 over sint-janskruid heeft de Nederlandse Apothekersorganisatie KNMP de onderstaande reactie gegeven.

'De apothekersorganisatie KNMP vindt dat hypericum (sint-janskruid), als een geregistreerd geneesmiddel, een UA-status (uitsluitend apotheek) verdient. Dit in verband met de nodige interacties bij dit middel. De deskundigheid van de apotheker is bij de verstrekking van toegevoegde waarde.

Hypericum kan een interactie hebben met (verminderde werking geven van):

  • vitamine K-antagonisten, dit zijn antistollingsmiddelen. Patiënten die deze middelen gebruiken, worden gecontroleerd door de trombosedienst;
  • digoxine, (bepaald hartmiddel);
  • ivrabradine (middel bij angina pectoris);
  • alprazolam, midazolam (middelen tegen onrust en slapeloosheid);
  • theofylline (middel bij astma);
  • voriconazol (een antischimmelmiddel);
  • atorvastatine, simvastatine (middel tegen te hoog cholesterolgehalte);
  • een aantal oncolytica, HIV-middelen en hepatitismiddelen.

Het is van belang dat mensen het advies krijgen naar de huisarts te gaan, als ze dermate depressieve gevoelens hebben waardoor hun functioneren er onder lijdt. Indien de klant alsnog hypericum wil gebruiken, moet echt worden benadrukt dat de huisarts geraadpleegd wordt wanneer klachten inzake een depressie na 4-6 weken nog niet zijn verminderd.

Ook bepaalde aandoeningen - zoals de ziekte van Parkinson en schildklieraandoeningen die niet goed onder controle zijn - kunnen depressieve klachten veroorzaken. Het is dan van belang aandacht te geven aan bijvoorbeeld de schildklieraandoening, in plaats van de depressieve klacht.

Het is bij de KNMP onbekend in hoeverre mensen, die niet bij de apotheek hypericumprepraten kopen, aan de apotheek vragen om het gebruik in het medicatiedossier te laten opnemen. Hier zien we daarom nu een taak voor drogisten en andere verkopers om mensen hierop te attenderen.

Voor meer informatie over sint-janskruid verwijzen wij naar apotheek.nl.'