Sint-janskruid - reactie NPN

npn-180122.jpg

Naar aanleiding van de uitzending van Radar op 22 januari 2018 over sint-janskruid heeft NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, de onderstaande reactie gegeven.

Het is bekend dat St. Janskruid de werking van geneesmiddelen kan beïnvloeden. In 2000 besloten vier brancheorganisaties, waaronder NPN en het ministerie van VWS daarom vrijwillig dat er waarschuwingsteksten op de verpakkingen met Sint Janskruidproducten moesten komen. In 2017 hebben gesprekken met het ministerie van VWS plaatsgevonden waarin besproken is om deze bindende afspraak in wetgeving vast te leggen. We verwachten dat dit in 2018 gerealiseerd wordt.Wat doet de NPN om veilig gebruik van dit kruidenpreparaat te bevorderen?

Ze wijst de bij haar aangesloten bedrijven op de bindende afspraak met de overheid om waarschuwingsteksten op de verpakking te vermelden. Ze juicht het toe dat de afspraak over het gebruik van waarschuwingsteksten in wetgeving wordt opgenomen, zodat er beter op kan worden toegezien dat ook producten die bijvoorbeeld vanuit het buitenland in Nederland worden verkocht, die waarschuwing voeren. Daarmee zal de veiligheid voor consumenten nog beter gewaarborgd worden.Hoe staat de NPN tegenover het actiever waarschuwen van consumenten voor mogelijke geneesmiddeleninteracties, bijvoorbeeld op de verpakking?

Consumenten worden op de verpakking van supplementen met Sint Janskruid gewaarschuwd voor interacties met geneesmiddelen. Daarnaast worden gebruikers van geneesmiddelen via apotheek en bijsluiter gewaarschuwd voor interactie met St Janskruid, maar ook andere levensmiddelen zoals grapefruit. NPN is in 2017 een project met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik gestart over suppletie bij geneesmiddelengebruik. Daarin denken onder andere apothekers en wetenschappers mee. Een onderdeel van het project is om interacties tussen geneesmiddelen en kruidensupplementen, waaronder St. Janskruid, actief onder de aandacht te brengen bij consumenten, huisartsen en apotheken.'