Slaapapneu-apparatuur Philips - Reactie Nederlandse Zorgautoriteit

17012021 NZA reactie.jpeg

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft gereageerd op de uitzending van 17 januari 2022 over de slaapapneu-apparatuur van Philips. Je kunt de reactie hier lezen.

Zorgverzekeraars hebben zorgplicht. Dat betekent dat zij ervoor moeten zorgen dat hun verzekerden op tijd de goede zorg krijgen die zij nodig hebben. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, behandelaars en het RIVM hebben beoordeeld dat het veilig is om de CPAP en de apparatuur voor thuisbeademing van Philips te blijven gebruiken. Er zijn geen inzichten die aanleiding geven om dat te herzien.

Wij begrijpen wel dat er zorgen zijn bij patiënten. Zorgverzekeraars moeten in hun voorlichting aan verzekerden aandacht hebben voor de problemen waar verzekerden tegen aanlopen en vragen van verzekerden goed beantwoorden. Daarnaast vinden wij dat zorgverzekeraars in hun zorginkoop aandacht moeten hebben voor het risico op een beschikbaarheidsproblemen bij een specifiek hulpmiddel, om wat voor reden dan ook. Zij moeten verzekerden een passend alternatief kunnen bieden als dat noodzakelijk is. Zolang de CPAP en de apparatuur voor thuisbeademing volgens de daarvoor bevoegde instanties veilig zijn, hoeft een zorgverzekeraar geen alternatief te bieden.