Slaapapneu-apparatuur Philips - Reactie Zorgverzekeraars Nederland

17022021 zorgverzekeraars Nederland.png

Zorgverzekeraars Nederland heeft gereageerd op de uitzending van 17 januari 2022 over de slaapapneu-apparatuur van Philips. Je kunt de reactie hier lezen.

Wij begrijpen de onzekerheid bij een aantal verzekerden over het gebruik van het apneu-apparaat Dreamstation. Maar we willen ook benadrukken dat de zorgprofessionals en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben geoordeeld dat het gebruik van de Dreamstation veilig is. We raden daarom de verzekerden aan de apparatuur te blijven gebruiken. Het niet gebruiken van de apneu-apparatuur levert gezondheidsrisico’s op.

Voor wat betreft de aanspraak op een apneu-apparatuur: als een zorgverlener bepaalt dat een verzekerde in aanmerking komt voor het gebruik van apparatuur, dan krijgt de verzekerde een passend hulpmiddel vergoed. Zorgverzekeraars hebben contracten afgesloten met leveranciers die veelal meerdere apparaten aanbieden. De verzekerde kiest in overleg met de zorgverlener het meest passende apparaat. Zo lang dat functioneert en voldoet, houdt de verzekerde dat apparaat. Als de zorgverlener door een ander ziekteverloop een ander apparaat nodig vindt, dan wordt dat ook vergoed.

Omdat zorgverleners en de IGJ hebben bepaald dat het gebruik van de Dreamstation veilig is, zien zorgverzekeraars ook geen reden om dit beleid aan te passen. Dit betekent dat een patiënt die liever een ander merk apparatuur wil aanschaffen dit op eigen kosten zal moeten doen. Wij adviseren wel dringend dat de verzekerde dit in overleg doet met zijn of haar zorgverlener. Die kan oordelen of de zelf aangeschafte apparatuur passende zorg is voor de verzekerde.

In reactie op:

'Als zorgverzekeraar heb je de plicht om te zorgen voor goede, veilige maar ook tijdige zorg. Je moet zo snel mogelijk mensen in een kwetsbare positie helpen. Zorgverzekeraars moeten daar proactief in zijn en zoeken naar een oplossing. Als het niet lukt via Philips moet dat op een andere manier.'

Wij nemen onze zorgplicht zeer serieus. De IGJ, de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) én de vier thuisbeademingscentra hebben aangegeven dat ze de apparaten kunnen blijven gebruiken die door zorgverzekeraars zijn vergoed. Wij voldoen daarom aan onze zorgplicht.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) let op het naleven daarvan en heeft aangegeven dat de zorgverzekeraars met deze aanpak aan hun zorgplicht voldoen.