Slachterij moet verdacht vlees terughalen

Slachterij Van Hattem uit Dodewaard moet alle partijen vlees terughalen die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 zijn geleverd. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA het bedrijf donderdag gesommeerd. In de partijen is mogelijk paardenvlees verwerkt.

Het is niet ongebruikelijk dat geslacht vlees jarenlang in diepvriezers opgeslagen ligt. Ook kan vlees verwerkt zijn tot andere producten zoals soep, kant-en-klaarmaaltijden en snacks. De NVWA houdt er echter rekening mee dat een deel van de in totaal 28.000 ton vlees al opgegeten is. Er zijn volgens de NVWA 'geen concrete aanwijzingen' dat er gevaar is voor de volksgezondheid. Dat wordt wel nader onderzocht, aldus een woordvoerster.

Het slachthuis had zelf maandagavond al besloten om een deel van sinds 1 januari 2012 geleverd vlees terug te roepen. Het ging om partijen paardenvlees en producten waarin paardenvlees volgens het bedrijf terecht kon zijn gekomen. De NVWA wil nu dat al het geleverde vlees, van rund, paard, schaap en geit, terugkomt.

Van Hattem kwam vorige week in opspraak toen de NVWA de verdenking van gesjoemel met paardenvlees bekendmaakte. Paardenvlees is veel goedkoper dan rundvlees. Het bedrijf had tot maandag de tijd om alle papieren en administratie in te leveren. Volgens de NVWA blijft ook na bestudering van deze administratie de herkomst van sommige vleespakketten onduidelijk. Het bedrijf heeft toegegeven dat aangeleverde paarden soms niet geschikt werden geacht voor de slacht. Maar wat er daarna met die dieren is gebeurd, is een raadsel.

Bij Van Hattem Vlees BV werken ongeveer 70 mensen. Het bedrijf slacht volgens eigen opgave 500 tot 600 runderen per week, 400 tot 500 lammeren en 1000 tot 1500 geiten. Sinds een jaar worden geen paarden meer geslacht. De slacht mag op dit moment alleen onder toezicht van een dierenarts en een inspecteur van de NVWA plaatshebben. Het bedrijf was donderdag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Update 15:00 uur: Slachterij en NVWA en dinsdag voor rechter


Update 15:00 uur: Slachterij en NVWA en dinsdag voor rechter

Van Hattem Vlees BV en de NVWA treffen elkaar dinsdagmiddag voor de rechter in Den Haag. De slachterij heeft vrijdag een geding aangespannen tegen de NVWA, omdat die dienst eist dat alle partijen vlees die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 zijn geleverd, worden teruggeroepen. 'Onzinnig', aldus veterinair juridisch adviseur Frank Peters van het bedrijf.

Het bedrijf roept alle partijen paardenvlees terug en producten waarin mogelijk paardenvlees terecht is gekomen. 'Het gaat om enige duizenden kilo's vlees. De actie loopt goed, onze afnemers werken vlot mee', aldus Peters. De NVWA wil echter dat er 28.000 ton rund-, paarden-, geiten- en schapenvlees wordt teruggehaald.

Volgens de dienst kan Van Hattem de herkomst van het vlees niet aantonen en is daarom de voedselveiligheid niet gegarandeerd. De NVWA realiseert zich dat een deel van het vlees waarschijnlijk al opgegeten is, maar wil dat de rest van de markt verdwijnt.

De slachterij stelt dat van bijna alle vlees dat in de afgelopen 2 jaar is geslacht correcte papieren zijn aangeleverd bij de NVWA. Er blijven alleen vragen over enkele tientallen paarden die werden afgekeurd voor de slacht. Er zijn geen papieren die aantonen dat die dieren in de destructor zijn verdwenen.

Bron: ANP