background branding

Slachthuis Van Hattem geeft gebruik paardenvlees in 'pure' rundvleesproducten toe

paardenvlees-28012019.jpg

Bij slachthuis Van Hattem in Dodewaard is tussen 2012 en 2014 vlees van pony’s gemengd met snijresten van rundvlees en verkocht als puur rundvlees. De vleeshandelaar die de vleessnippers kocht, kon dat niet weten. Directeur Ben van Hattem (52) heeft dat maandag gezegd in de strafzaak tegen hem wegens fraude.

Van Hattem legde aan de rechtbank in Den Bosch uit dat in anderhalf jaar tijd ongeveer 550 shetlanders zijn geslacht. De slacht van pony’s was een extra service aan de vaste leveranciers van runderen, lammeren en geiten.

Slachthuis Van Hattem was begin 2014 het middelpunt van een nieuw paardenvleesschandaal. De ontdekking van goedkoop paardenvlees in rundvleesproducten in Frankrijk leidde naar de slagerij in Dodewaard.

Ik heb er niet zo op gelet en nooit over nagedacht
Ben van Hattem - Directeur Van Hattem

'Het ging maar om een heel klein deel van de omzet'

De beslissing om ook pony’s te gaan slachten noemde directeur Van Hattem misschien wel zijn grootste fout ooit. 'Ik heb er niet zo op gelet en nooit over nagedacht. We hadden dat beter op papier kunnen zetten’, blikte hij terug.

Van Hattem benadrukte dat de verhouding paardenvlees in rundvlees minimaal is geweest. 'We verwerkten per week 550 runderen, duizend schapen en geiten en vijfenhalve pony. Het ging om een heel klein deel van de omzet.’

Kijk ook: Vlees van zieke paarden in jouw bitterbal

Aanklager eist 4 ton illegale winst terug

De aanklager denkt echter dat Van Hattem vorstelijk heeft geprofiteerd van de fraude. In een aparte procedure eist ze 4 ton illegale winst terug.

In de strafzaak staan ook de vleeshandelaar en de eigenaar van een vrieshuis terecht. Vleeshandelaar Hendrik van V. (53) uit Doesburg en vrieshuisdirecteur Henk G. (50) uit Wijhe zeggen dat ze niet wisten dat Van Hattem pony’s verwerkte.

'De consument is bedrogen'

Voor fraude met paardenvlees is tegen de directeur van slachthuis Van Hattem in Dodewaard dinsdag drie jaar celstraf geëist. Volgens de aanklager heeft de 52-jarige Ben van Hattem paardenvlees gemengd met snijresten rundvlees en in de handel gebracht als puur rundvlees. Tegen het bedrijf eiste ze een boete van 150.000 euro.

De officier van justitie oordeelt dat het slachthuis en de eigenaar zich met onjuiste facturen, productspecificaties en pakbonnen schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. 'De consument is bedrogen en de reputatie van de Nederlandse vleesindustrie ligt aan diggelen', zei ze over de handelwijze van het slachthuis.

Aanklager wijst op verantwoordelijkheid

Voor hun rol bij de fraude werden tegen een vleeshandelaar en de directeur van een vrieshuis dinsdag ook celstraffen geëist. De aanklager meent dat zij een eigen verantwoordelijkheid hebben maar gemakzuchtig zijn geweest en kritischer hadden moeten zijn bij de ontvangst van het vlees. Tegen vleeshandelaar Hendrik van V. (53) uit Doesburg en en vrieshuisdirecteur Henk G. (50) uit Wijhe eiste ze ieder achttien maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Als het aan de officier ligt krijgen hun bedrijven een boete van 75.000 euro.

Hendrik van V. en Henk G. zeggen dat ze niet wisten dat Van Hattem pony’s verwerkte.

Bron: ANP