background branding

Slapende rekeningen: heeft Rabobank de 10.000 gulden al gevonden? | Radar checkt

In november maakte Radar zich hard voor Pitah Borkus en haar echtgenoot, die 10.000 gulden op een rekening hadden gestort in in 1999. En dat geld blijkt na 20 jaar zoek te zijn! De Rabobank beloofde het uit te zoeken, maar zei direct al dat zij slechts zeven jaar de administratie bewaren. Dat is immers wettelijk zo geregeld. Tijd voor Fons om eens even poolshoogte te nemen.

Het echtpaar ontving de afgelopen twintig jaar geen rekeningafschriften. Daardoor hadden zij er geen erg in dat hun beleggingsrekening, waar ze destijds omgerekend zo'n 6.500 euro op stortten, verdween uit hun administratie. Tot zij opeens een afschrift terugvonden en de bank belden. De rekening bleek zoek te zijn bij de Rabobank. 

Rekening gevonden, maar zonder geld

Drie weken na onze eerste uitzending blijkt de Rabobank de rekening van Pitah gevonden te hebben, alleen staat het geld er niet meer op. Waar is het geld? 'Dat zijn we aan het onderzoeken, daar kan ik inhoudelijk niets over zeggen', zegt Marcel Wijnen van de Rabobank. Of Pitah haar geld terugkrijgt is dus nog maar de vraag.

Bank wordt eigenaar van slapende rekening

De uitzending van Radar deed stof doen opwaaien. Want slapende banktegoeden die niet door de eigenaar of nabestaanden worden aangesproken, verdwijnen in de zakken van de banken. Dat is gek, vond PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij stelde naar aanleiding van de uitzending van Radar Kamervragen aan minister Hoekstra over deze tegoeden. 'Ik vind het een heel gek verhaal dat je soms na zeven jaar al je geld kwijt kan zijn. Als jij kan bewijzen dat het jou geld is, moet je dat geld wel terug kunnen krijgen en daar zijn banken verantwoordelijk voor.'  

Kijk het vorige fragment uit de uitzending van 23 november 2020 hieronder terug. 

Verdwenen bankrekening: waar is mijn geld gebleven?