Slechte internetverbinding op je thuiswerkplek? Dit kun je eraan doen
Nu je de komende dagen moet thuiswerken, ben je waarschijnlijk meer dan gewoonlijk afhankelijk van de wifiverbinding die je thuis hebt. Een stabiele internetverbinding is van groot belang als je een beetje fijn wilt kunnen doorwerken. Radar geeft een paar tips.
Maak waar mogelijk geen gebruik van wifi
De betrouwbaarste manier om ervoor te zorgen dat je internetverbinding snel en stabiel is, is door je computer met een kabeltje aan het internet te hangen. Klinkt simpel, maar het is een oplossing waar veel mensen niet aan denken. Met een kabel heb je geen last van signaalverlies door dikke betonnen muren of je buren die ook allemaal tegelijk aan het thuiswerken zijn op de wifi.
Als je werkplek ver van de router vandaan is, kan het alleen soms een uitdaging zijn om een kabel te trekken. Je kunt internetkabels van tientallen meters lang krijgen, maar het is natuurlijk geen mooi gezicht om een kabel door je huis te hebben slingeren. Als je in de quarantainetijd extra tijd over hebt om aan je huis te knutselen, kun je ook meteen een paar gaatjes boren en zo'n kabel netjes wegwerken.
Internet via bestaande bedrading
Als het toch niet haalbaar is om nieuwe kabels in je huis aan te leggen, dan zijn er ook methodes om gebruik te maken van de kabels die al in je huis liggen. Een veelgebruikte methode is om het signaal via de stopcontacten te versturen, maar een minder bekende, maar in veel gevallen betere oplossing is om gebruik te maken van televisiekabels die mogelijk ook al in je muren verstopt zijn.
Internet via het stopcontact
Een populaire manier om toch een redelijk internetsignaal naar de uithoeken van je huis te krijgen, is door gebruik te maken van de stroomkabels die al over je hele huis verspreid zijn. In de basis id het systeem heel eenvoudig: je steekt één apparaat in de buurt van je router in het stopcontact en eentje in de buurt van je werkplek. Daar kun je dan weer een internetkabel in steken, of sommige modellen versturen hun eigen wifisignaal waar je dan mee kunt verbinden.
Het systeem, dat luistert naar de namen Homeplug of Powerline, heeft wel enkele nadelen. Een stroomkabel is natuurlijk nooit ontworpen om ook een internetsignaal te dragen en is daardoor erg storingsgevoelig. Als de stopcontacten ver uit elkaar zijn, neemt de snelheid en stabiliteit een stuk af en als ze ook nog op verschillende stroomgroepen zitten, kan het systeem zelfs zo traag worden dat je beter terug kunt vallen op wifi.
Internet via de televisiekabel
Mogelijk heb je hier en daar in je huis aansluitingen voor de televisie, die ronde coaxkabels met een pinnetje in het midden van de plug. Daar kun je goed gebruik van maken. Omdat ze ontworpen zijn om met zo min mogelijk storing een televisiesignaal te versturen, zijn ze ook bijzonder geschikt voor je internetverbinding.
Als de kabels in je huis een beetje degelijk zijn, kun je met het zogenaamde MoCA-systeem snelheden krijgen die net zo snel en betrouwbaar zijn als wat je met een normale internetkabel haalt. Het is alleen een stuk duurder dan gewoon een kabel trekken: de adapters kosten ongeveer 60 euro per stuk en je hebt er sowieso twee van nodig om te beginnen. Je kunt het daarna met extra adapters wel gemakkelijk uitbreiden naar andere tv-aansluitingen in je huis.
Toch wifi gebruiken?
Als het echt niet haalbaar is om het probleem met kabels op te lossen, zijn er wel een paar manieren om je wifi beter te maken:
Maak gebruik van de 5GHz-frequentie in plaats van 2,4 GHz
De meeste routers van de afgelopen jaren zenden twee draadloze netwerken uit, een op 2,4 en een op 5 GHz. Op 2,4 GHz is om technische redenen minder capaciteit, maar het wordt wel door veel dingen gebruikt: niet alleen wifi, maar ook bluetooth, je draadloze toetsenbord en muis, en zelf je magnetron werken op die frequentie. Die laatste zendt heel gericht, maar wel ruim 1000 keer zo hard en kan daardoor alsnog je wifi verstoren.
Met de 5GHz-frequentie zijn hogere snelheden en heb je minder last van storing door andere apparaten. Een nadeel is dat het signaal ook minder makkelijk door muren heen gaat, maar dan heb je ook minder last van het netwerk van de buren.
Wees verstandig met het gebruik van wifiversterkers
Het is verleidelijk om naar de dichtstbijzijnde elektronicawinkel te rennen en een goedkope doos mee te pakken waarop 'wifiversterker' staat, maar vaak is dat geen ideale oplossing. Wanneer het probleem is dat er een boel apparaten door elkaar heen staan te zenden, heeft het weinig nut om daar vervolgens meer zenders aan toe te voegen.
Bovendien halveren goedkope modellen de maximale snelheid, omdat ze dezelfde antenne gebruiken om te verzenden en ontvangen. Als je in een uithoek beter wifibereik wilt hebben, kun je beter een kabel daar naartoe trekken en daar een access point daar neerzetten.
Wanneer je toch voor een extender gaat, plaats die dan op een strategische plaats. Niet in de buurt van je werkplek of je router, maar juist halverwege. Probeer je een pad voor te stellen dat het signaal door zo min mogelijk muren gaat en waar mogelijk loodrecht. Plaats de extender dan op een plek waar je wilt dat je wifi een bocht maakt.
Overweeg een meshoplossing
Verschillende fabrikanten bieden een totaalpakket aan van een router en verschillende extenders die gemakkelijk op te zetten zijn en goed met elkaar samenwerken. Die trekken een snel 5GHz-signaal door je hele huis heen en zorgen ook dat je telefoon op laptop automatisch met de dichtstbijzijnde verbindt.
Meer wifitips
Meer tips over hoe je je wifi kunt verbeteren, kun je hier vinden: