Slechte oogst zorgt mogelijk voor duurdere wijn in Europa
Het extreme weer in Europa heeft ervoor gezorgd dat een derde van de druivenoogst is mislukt. 'Vinpressionist' Hubrecht Duijker voorspelt in het AD dat de wijnliefhebber dit financieel zal merken als de voorraad van 2017 op de markt komt. Wijnboer Ilja Gort denkt daar anders over.
Frankrijk verwacht dit jaar achttien procent minder wijn te produceren dan afgelopen jaar. Duijker vertelt dat in bepaalde gebieden, zoals Catalonië (Spanje) dit percentage nog hoger ligt. De consequentie is volgens hem dat de prijzen omhoog gaan. De stijging van de prijzen kan variëren van vijftig tot zestig cent bij goedkope merken tot euro's bij dure merke
'Supermarkten knijpen de makers uit'
Collega-wijnexpert Ilja Gort gelooft daarentegen niet dat de liefhebber van wijn financieel iets gaat merken van de mindere oogst. Supermarkten zullen eerder overstappen op wijnen uit Chili, Argentinië en Australië dan dat ze de klant extra laten betalen. Wijnboeren zullen eerder de dupe zijn.
'Supermarkten knijpen de makers helemaal uit. Aldi, Lidl en Albert Heijn pikken die prijsverhogingen echt niet. Zij weten dat Nederlanders gemiddeld zo’n 3,44 euro uitgeven aan een fles wijn. Als dit bedrag hoger wordt haken ze af,' aldus Gort tegen het AD.
Nederlandse wijnboeren hebben volgens hem minder last van de mislukte oogst dan de Europese boeren. Nederlandse boeren maken vaak ook nog kaas, of geven toeristische rondleidingen.
Vervelend, maar geen probleem
Volgens Duijker is de mislukte oogst erg vervelend, maar is er nog geen probleem. 'Er wordt nog volop geproduceerd. In 1963 en in 1965 was alles onbruikbaar. Toen was er bijna geen wijn verkrijgbaar. Dat is nu totaal niet aan de orde.'
Bron: AD