Slechte rechtspositie van stacaravans
Stacaravanbezitters staan machteloos wanneer de campingeigenaar besluit de camping te verbouwen of zelfs te sluiten. Welke rechten hebben deze mensen, die vaak jaren achtereen op dezelfde camping staan?
De bezitters van een stacaravan op camping de Ekelenberg in Zuidwolde zijn de wanhoop nabij. Sommigen staan al tientallen jaren met hun caravan op de camping. Maar in november vorig jaar kregen ze een brief van de eigenaar van de camping. Hij had andere toekomstplannen met de camping, en mogelijk zou deze binnen afzienbare tijd gaan sluiten. Voor het komende jaar hoefden de bewoners zich in ieder geval nog geen zorgen te maken. En tegen mensen die er naar vroegen zei de eigenaar: 'u kunt hier nog jaren staan'.
Dat valt tegen. In juli valt er bij de zeventig overgebleven stacaravaneigenaars een brief in de bus, waarin staat dat ze hun caravan voor het eind van het jaar weg moeten hebben gehaald en hun plaats schoon achter moeten laten. Het bedrijf gaat sluiten. Ondertussen bivakkeren de recreanten met hun stacaravans tussen de ruïnes die zijn achtergelaten door mensen die meteen na de eerste brief in november hun contract hebben opgezegd.
Stacaravans en chalets zijn gesloopt, er brak al enkele keren op onverklaarbare wijze brand uit, echt vakantiegenot is er niet meer bij. Bezitters van een stacaravan vroegen Radar om hulp.
Recht op een schadevergoeding hebben ze niet, omdat het elke ondernemer vrij staat zijn bedrijf te beïindigen. De wet biedt daarom geen huurbescherming op recreatiewoningen. Omdat sommige mensen jarenlang op dezelfde plek staan met hun stacaravan of chalet, vergeten ze nog wel eens dat ze op gehuurde grond staan.
Camping de Ekelenberg houdt op met bestaan, en het is nog onduidelijk wat er met het terrein gebeurt. Wanneer er vakantiehuisjes gebouwd zouden gaan worden, dan komen de stacaravanbezitters in aanmerking voor schadevergoeding. Bij een bedrijfssluiting niet.
De enige mogelijkheid die de bewoners nog hebben, is het indienen van een klacht bij de geschillencommissie recreatie over de erbarmelijke onderhoudsstaat van de camping. Ze zouden een deel van het stageld terug kunnen krijgen, omdat de ondernemer niet de service levert die hij belooft.
De ANWB en brancheorganisatie Recron hebben alleen afspraken gemaakt over een schadevergoeding bij de verbouwing van een recreatiepark. Het gebeurt vaak dat parkbazen chalets en bungalows op hun terrein bouwen, omdat die meer geld opleveren dan de verhuur van standplaatsen voor stacaravans. Wanneer dit gebeurt, hebben de gedupeerde caravanbewoners recht op een nieuwe standplaats of een vergoeding van 1250 euro.
Maar dat is maar een schijntje van wat de kosten voor verplaatsing of verwijdering van de caravan zijn. De ANWB waarschuwt mensen dan ook goed op te letten voor ze een stacaravan aan willen schaffen.
- Informeer vooraf naar de toekomstplannen van de campingbaas (wanneer hij de camping wil sluiten of verbouwen, moet hij u dit laten weten)
- Vraag naar de campingregels over chalets en caravans (want sommige campings eisen dat een stacaravan niet ouder dan tien jaar mag zijn)
- Schakel een notaris in bij grote investeringen (deze kan u helpen bij het maken van afspraken met de campingeigenaar voor de lange termijn)
- Zet uw stacaravan op een camping die is aangesloten bij de ANWB of brancheorganisatie Recron (hun algemene voorwaarden bieden meer bescherming dan de wet bij een verbouwing van de camping)
- Betaal niet voor het mooie plekje waar de stacaravan op de camping staat (De prijs van een stacaravan wordt vaak mede bepaald door de plek waar de stacaravan staat. Maar uw standplaats kan elk jaar worden opgezegd, en dan is uw investering weg).
- Vraag naar de campingregels voor de verkoop van de caravan (mag de stacaravan op z'n plek blijven staan? Sommige campingbazen eisen dat ze mogen bemiddelen bij de verkoop, en vragen hiervoor geld)
- Is de grond onder uw stacaravan te koop? Let dan goed op (want de grond mag dan wel van u zijn, u hebt zich wel aan de campingregels te houden. De eigenaar van het park kan in zijn voorwaarden veel beperkingen opnemen en bovendien prijzen en voorwaarden van het park wijzigen. Schakel een notaris in)ANWB - Informatie over stacaravanproblematiekANWB Checklist voor het kiezen van een camping voor uw stacaravan (in PDF)