Slimme apparaten vaak niet goed beveiligd, updates uitvoeren van groot belang

slimme-apparaten-04022020.jpg

Fabrikanten van slimme apparaten beveiligen hun producten vaak onvoldoende, stelt de Consumentenbond. En als fabrikanten wel beveiligingsupdates aanbieden, is de kans groot dat consumenten deze updates niet meteen uitvoeren. Dit maakt het gebruik van slimme apparaten risicovol. 

Vanuit je stoel een printopdracht versturen, in de supermarkt checken of je nog melk in de koelkast hebt of op je weg naar huis de verwarming alvast aanzetten. Slimme apparaten, die zijn verbonden met het internet, kunnen je leven een stuk gemakkelijker maken. Alleen blijkt dat deze apparaten soms eenvoudig te hacken zijn. Via een gehackt apparaat kan iemand toegang krijgen tot de rest van je netwerk, waardoor persoonlijke gegevens voor het oprapen liggen. 

Laksheid van fabrikanten

Fabrikanten van slimme apparaten bekommeren zich te weinig om de veiligheid van hun producten, stelt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. De bond onderzocht 32 slimme producten, waarvan bij 19 een beveiligingsprobleem werd geconstateerd.

Om zo'n probleem op te lossen zouden fabrikanten een beveiligingsupdate beschikbaar moeten maken, maar dit doen ze vaak niet. 'Ook geven ze geen informatie over of er een update aan zit te komen', zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. 43 van de 50 fabrikanten blijkt geen duidelijke informatie te geven over hoe lang hun slimme producten nog (veiligheids)updates krijgen. 

Op de website van de Consumentenbond check je welke fabrikanten hun beveiligingsproblemen niet oplossen. Ook zie je hier per productsoort welke fabrikanten duidelijk communiceren over wanneer er updates uitkomen. 

Consumenten moeten waakzamer zijn

Naast dat fabrikanten laks zijn, gaan consumenten ook te gemakzuchtig om met de beveiligingsrisico's van slimme apparaten. Dit stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders software-updates voor slimme apparaten uitstelt of vergeet ze uit te voeren. Dit komt niet door onwetendheid over de gevaren: acht op de tien beseft dat ze hierdoor het risico lopen om gehackt te worden. 

Onder de slogan 'Doe je updates' worden Nederlanders komende tijd met een campagne aangespoord om hun apparaten sneller te voorzien van veiligheidsupdates. 

Waar moet je op letten?

Het belangrijkste advies aan consumenten is om regelmatig te controleren of er een beveiligingsupdate beschikbaar is voor hun product. 'Probeer ook voordat je overgaat tot aankoop te kijken of de fabrikant iets zegt over hoe vaak je updates krijgt. Je zou de fabrikant of het product ook kunnen googlen om te checken of er al kwetsbaarheden zijn ontdekt', tipt Spierenburg van de Consumentenbond. Heb je een apparaat waarvan je weet dat er iets mis is met de beveiliging? Gebruik het dan zonder internet tot de fabrikant het probleem heeft opgelost. 

Tot slot adviseert Spierenburg om direct de inloggegevens te veranderen als je een nieuw product hebt aangeschaft.

Meer artikelen over slimme apparaten:

Geef in onderstaande poll ook jouw mening over de beveiliging van slimme apparaten.