Slimme koelkast: kan je voedselverspilling tegengaan en energie besparen?

780x439_slimmekoelkast.jpg

Even in de supermarkt kijken of er nog frisdrank, boter of kaas in je koelkast ligt? Het kan met de slimme koelkast. Dat is een gewone koelkast waar allerlei handige slimme functies aan toegevoegd zijn die ons leven makkelijker moeten maken. Voorkom je er ook voedselverspilling mee?

Radar kon op CES, de grootste beurs voor consumentenelektronica, niet om de slimme koelkast heen, die vooral Amerikaanse formaten heeft. Oftewel: een dubbele deur en bijna twee meter hoog. Daarmee heb je aardig wat ruimte om je wekelijkse boodschapjes in op te ruimen.

Wat is een slimme koelkast?

Een slimme koelkast is 'connected' met een internetverbinding, heeft meestal een groot scherm aan de voorzijde en heeft camera's ingebouwd die de binnenkant van de koelkast kunnen bekijken. Zo hebben de meeste slimme koelkasten voor specifieke producten eigen zones, bijvoorbeeld voor groente en fruit, of voor vlees en vis. Soms kan je hiervan ook de temperatuur of luchtvochtigheid apart instellen. Hierdoor gaan je producten langer mee.

Meekijken dankzij camera's

Door camera's te plaatsen in de koelkast kun je vanaf een afstand meekijken wat er allemaal nog in de koelkast ligt. Daardoor hoef je niet constant de deur te openen. Op die manier bespaar je energie, want de koeling blijft in de koelkast. De slimme koelkast kan ook foto's maken en die naar een app versturen. Als je dus in de supermarkt bent en wil kijken of je nog boter of melk hebt, dan kan dat via een app. Daarnaast hebben steeds meer slimme koelkasten de functie dat op basis van de producten in je koelkast, een recept wordt gezocht. 

Touchscreen in de deur

Met een touchscreen, dat ingebouwd zit in de deur, kan je digitale boodschappenlijstjes maken en delen met de smartphone van jezelf of familieleden. Het touchscreen werkt als een tablet dus je kan ook kijken hoe het weer is of muziek afspelen. Je moet je wel afvragen of je hier veel gebruik van gaat maken en hoe belangrijk je deze functies vindt.

Dubbele deur

Sommige koelkasten hebben een deur-in-deur-functie. Daarbij bestaat bijvoorbeeld de deur uit twee delen, namelijk een buiten- en een binnendeur. In de buitendeur kan je spullen zetten die je vaak nodig hebt. De rest van de koelkast blijft gesloten zodat de kou niet verloren gaat. Je kan ook nog een stap verder gaan. LG toonde eerder al een koelkast met InstaView-functie. Door twee keer te kloppen op het spiegelglas kan je zien wat er in de koelkast ligt zonder de deur te openen.

Energieverbruik

Het nadeel van zo'n grote Amerikaanse koelkast is dat hij veel energie verbruikt. Milieu Centraal berekende eerder dat Amerikaanse koelkasten met twee deuren naast elkaar 40% procent meer energie verbruiken. 'Een te grote koelkast is een afrader voor het milieu en jouw portemonnee. De meeste huishoudens hebben helemaal niet zo'n grote koelkast nodig.' Milieu Centraal zegt wel dat koelkasten met een deur-in-deur-functie minder energie verbruiken als de grote deur minder vaak open wordt gedaan. Michiel Dijkman van Samsung zegt dat dit soort grote koelkasten de afgelopen jaren juist veel zuiniger zijn geworden. Het is dus niet zo dat je met een slimme koelkast juist minder energie verbruikt, puur omdat hij slim is.

Aangesloten op internet: hoe veilig is dat?

Er zitten wel haken en ogen aan zo'n slimme koelkast, want het feit dat hij verbonden is met internet betekent dat hij gehackt kan worden. D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven waarschuwde daar eerder al voor toen ABN AMRO en ING werden getroffen door DDoS-aanvallen. Verhoeven zei toen tegen BNR Nieuwsradio dat dat niet alleen gebeurde vanuit gehackte computers, maar ook vanuit slimme apparaten die op internet zijn aangesloten. 'Er zijn zoveel apparaten die tegenwoordig op internet worden aangesloten. Die moeten veiliger worden, want als die allemaal worden gehackt, kunnen die worden ingezet voor zo'n aanval op die websites van die banken.' 

Duur

Dan de prijs, want zodra een apparaat 'slim' is, is het meestal ook duur, zoals bij het slimme toilet in dit artikel. Een slimme koelkast begint bij Samsung bij 2500 euro, LG vraagt iets meer dan 2000 euro voor een exemplaar met scherm. Vergelijkbare koelkasten zonder scherm zijn aanzienlijk goedkoper.

Lees hier meer artikelen van CES 2019

Meer over