Slimme meter weigeren: mag dat?

slimme-meter-weigeren-26-10-2017-780.jpg

'Liander wil binnenkort een slimme meter plaatsen in mijn huurwoning. Ik heb hier vanwege de negatieve publiciteit geen vertrouwen in en vraag mij af of ik de slimme meter kan weigeren?', vraagt Rijna op de Facebookpagina van Radar.

Een slimme meter is een nieuwe digitale energiemeter. Het 'slimme' apparaatje vervangt de 'gewone' meter. De slimme meter raakte in maart in opspraak. Universiteit Twente constateerde dat de toestellen te veel verbruik kunnen registreren. Bij het meldpunt dat Radar opende stroomden ook klachten binnen.

Mag je de slimme meter weigeren?

Wil je (voorlopig) afzien van de installatie van een slimme meter? Dat mag. Je krijgt dan een digitale meter zonder communicatiemodule, of je behoudt je huidige meter. Je meterstanden zijn dan niet op afstand uit te lezen en je krijgt geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht. Je moet dan ook zelf je meterstanden aan het energiebedrijf doorgeven. Als je later toch een slimme meter wil, dan mag de netbeheerder daar kosten voor rekenen.Bekijk het stappenplan om je verbruik te controleren

Je slimme meter uitzetten

Heb je een slimme meter? Dan kun je er ook voor kiezen deze uit te zetten. Je netbeheerder kan de meter dan niet op afstand uitlezen. Ook in dat geval geldt: je ontvangt geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht en je moet zelf de standen doorgeven. Je kunt zelf bepalen of je de slimme meter aan of uit wil laten zetten.Dit is een artikel van 26 oktober 2017, door de redactie gecheckt op 4 juni 2018.

Bron: ConsuWijzer