Slippers slopen de voet
Wat heeft u aan uw voeten deze zomer? Slippers, muiltjes, hielloze sandalen, losse flatjes en meer van dat zomerse spul? Fout. Helemaal fout. U bent uw voeten aan 't ruïneren.
De heerlijk luchtige open schoentjes bieden totaal geen bescherming en steun en kunnen allerlei narigheid veroorzaken zoals een ontsteking van de achillespees, irritatie van het scheenbeen of een ontsteking van de bindweefselband op de voetzool. Stoten we de voet, dan is de kans op bot- en teenbreuken veel groter.
Die waarschuwing komt van onderzoekers en artsen van het American College of Foot and Ankle Surgeons en de American Orthopaedic Foot and Ankle Society. Sportpodoloog André Kox uit Neede bevestigt de bevindingen uit de VS. "Na de zomervakantie krijg ik steevast massa's patiënten binnen met dit soort problemen. Hiervan is 99 procent veroorzaakt door teenslippers."
Kox: "De dragers klauwen met hun tenen om de platte slippers mee te kunnen nemen. Hierbij dreunt de hiel van links naar rechts over het schoeisel en soms ook ernaast. Slippers zijn alleen goed bij het zwembad als bescherming tegen schimmels."
De podoloog maakt een uitzondering voor Birkenstock-slippers. "Hierin zit een voetbed, waarin de hiel wordt opgevangen in een kommetje. Maar ik kan niet genoeg waarschuwen voor die nare teenslippers. De mensen hebben niet door wat die dingen kunnen veroorzaken. Met een ontsteking van de bindweefselband op de voetzool ben je zomaar acht maanden zoet."
Volgens R.G.T. Geesink, hoogleraar orthopedie in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, lijken slippers als schoeisel 'nergens op' en zijn ze slecht voor ouderen.
,,Wanneer je er een korte periode op loopt en afwisselt met goede schoenen, kan het weinig kwaad. Maar wie de meeste tijd op platte slippers loopt, is echt verkeerd bezig. Zeker voor mensen die wat ouder zijn en waarbij spieren en banden wat zwakker zijn geworden, is het niet goed lang op slippers te lopen."
Ron Onstenk, orthopedisch chirurg in het Bleuland Ziekenhuis in Gouda, denkt op zijn beurt dat het allemaal wel meevalt. Toch kan hij zich wel voorstellen dat iemand die gauw voetklachten heeft sneller klachten krijgt als hij op slippers loopt. ,,Maar dan spelen andere factoren ook mee. Zoals de tijd dat iemand op het schoeisel loop en diens gewicht."
Bron: De Telegraaf.