'Slotenmakers makkelijk in te zetten voor inbraak'

inbreker-slotenmaker-18-01-2018-780.jpg

Slotenmakers checken onvoldoende of degene voor wie ze het slot openmaken ook echt woonachtig is op dat adres. Dat concludeert EditieNL na eigen onderzoek. Een verslaggever van het programma slaagde erin drie woningen binnen te komen met hulp van een slotenmaker.

EditieNL deed het onderzoek na nieuws van vorige week over een inbreker die een slotenspecialist inschakelde om een woning in Haarlem binnen te komen. De bewoner was thuis en belde de politie.

De verslaggever van EditieNL kwam drie huizen binnen. Eén slotenmaker vroeg nog naar een rijbewijs, maar de andere twee openden zonder vragen het slot.

'Gebrek aan standaardprocedures'

Volgens Bart Adema, voorzitter van de Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde, ging dit 'eigenlijk te gemakkelijk', en werden er weinig vragen gesteld. Adema vertelt dat het komt door een gebrek aan standaardprocedures. Een slotenmaker gaat vooral op onderbuikgevoel af. Daarnaast is het een onbeschermd beroep.

Controlevragen

Daniëlle Ohler, adviseur woninginbraken bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) laat aan Radar weten dat een slotenmaker bij wijze van check de bewoner kan vragen in welk keukenkastje hij de borden kan vinden. In diezelfde trant zijn er verschillende controlevragen te bedenken, aldus het CCV. Bijvoorbeeld door het vragen om een id-kaart en post- of reclamestuk dat geadresseerd is aan de bewoner.

Voor de consument is het volgens Ohler 'een stuk lastiger' om te voorkomen dat een inbreker met hulp van een slotenspecialist je huis binnenkomt. 'Sociale controle kan hierin wel een grote rol spelen, bijvoorbeeld met de bekende buurt-WhatsApp-groepen. Als je een situatie ziet bij de buren die je niet vertrouwt, is met een simpel berichtje te achterhalen of het klopt dat iemand aan het slot zit.'

Bron: Editie NL / CCV / ANP