background branding

SMA-patiënten krijgen duur medicijn waarschijnlijk vergoed

smapatienten-060619.jpg

Alle patiënten met de ernstige spierziekte SMA krijgen het dure medicijn Spinraza hoogstwaarschijnlijk binnenkort vergoed. Nu geldt dat nog alleen voor heel jonge kinderen.

Het Zorginstituut, dat beoordeelt of een geneesmiddel werkt en daarom in het basispakket kan worden opgenomen, verwacht groen licht te kunnen geven, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). 'We zullen alles op alles zetten om zo spoedig mogelijk de behandeling van deze groep te kunnen starten.'

Bruins moet nog wel met fabrikant Biogen gaan onderhandelen over de prijs. Vorige zomer werden zij het al wel eens over de levering aan jonge patiëntjes met de zeldzame ziekte. Een Spinraza-behandeling zou in principe een half miljoen euro per patiënt in het eerste jaar van behandeling moeten kosten en daarna een kwart miljoen euro per jaar.

Geneesmiddel nusinersen al wel vergoed

Sinds vorige zomer krijgen kinderen tot 9,5 jaar nusinersen, zoals de werkzame stof heet, al wel vergoed. De werking van het middel staat voor oudere kinderen nog niet vast. Binnenkort begint een nieuw onderzoek. Het Zorginstituut ziet genoeg reden om zolang dat onderzoek loopt het middel voorwaardelijk in het basispakket te kunnen opnemen. Het onderzoek zal naar verwachting enkele jaren duren.

Het nieuwe onderzoek kwam tot stand door samenwerking tussen fabrikant Biogen, het UMC Utrecht en de patiëntenvereniging Spierziekten Nederland. Biogen zegt verheugd te zijn over het besluit van het Zorginstituut.

SMA-patiënten dringen aan op vergoeding

Patiënten dringen al lange tijd aan op de vergoeding van Spinraza, dat hun voor het eerst hoop biedt en de ziekteverschijnselen erg kan verlichten. Zij vonden ook gehoor bij veel partijen in de Tweede Kamer.

Bron: ANP