Smaakjes voor e-sigaret volgend jaar uit de handel

ANP-415328655.jpg

Het is gedaan met de smaakjes voor e-sigaretten. Vanaf 1 oktober 2023 worden deze definitief in de ban gedaan, zo meldt NOS naar aanleiding van een gepubliceerde wetswijziging. De enige smaak die nog is toegestaan, is de smaak van tabak.

In de zogenoemde Tabaks- en rookwarenregeling komt een lijst te staan met zestien smaakstoffen, die allemaal naar tabak smaken. Het idee is vooral dat rokers ze zo nog wel kunnen gebruiken om van hun verslaving af te komen, maar jongeren niet verleid worden door allerlei verleidelijke smaakjes. Zeven stoffen die ook naar tabak smaken, maar waar het RIVM voor had gewaarschuwd vanwege gezondheidsrisico's, worden niet toegestaan.

Slechts enkeling baat bij e-sigaret

Esther Croes, expert bij Trimbos, legt uit waarom een verbod een goede zaak is: ‘De zoete smaakjes maken het gebruik van e-sigaretten en vapes vooral aantrekkelijk voor jongeren. Verder doen verkopers alsof een e-sigaret een uitkomst is voor mensen die willen stoppen met het roken van tabakssigaretten. Maar uit onderzoek blijkt dat slechts een enkeling er baat bij heeft.’ 

Jongeren kunnen eenvoudig e-sigaret kopen

Eerder toonde Radar met een steekproef aan hoe een minderjarig meisjes bij zes van de tien winkels een wegwerpvape kon kopen. Terwijl de wet verbiedt om vapes te verkopen aan minderjarigen: 

Bron: NOS/ANP