Smaakt jouw favoriete chips anders? Dit is waarom

Lays Chips

Ben jij een chipsliefhebber? Dan is het je vast niet ontgaan dat bepaalde chipssoorten wat anders zijn gaan smaken. Hoe komt dat? Radar legt het je uit. 

Van Dorito's tot POM-BÄR

Verschillende consumenten klagen over de veranderingen op sociale media. Het gaat onder meer over Dorito’s van Lays. En een tijd terug ontstond op sociale media ook ophef over de flauwe smaak van POM-BÄR van Chio.

Het ligt waarschijnlijk hier aan. Steeds meer chipsfabrikanten kiezen ervoor om de samenstelling van hun producten te veranderen. Zo zijn Dorito’s een kwart minder zout worden. PepsiCo, het moederbedrijf van Lay's, in een verklaring weten:

"Zout zit in bijna alles wat we eten. We krijgen volgens het voedingscentrum dan ook te veel zout binnen”, aldus het bedrijf. “Hoewel chips hier slechts een beperkte bijdrage aan levert, zien we het wel als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen. Daarom gebruiken we 25 procent minder zout voor onze chips, terwijl de smaak voor 100 procent gelijk is gebleven."

Hamka’s niet minder zout

Ook over de smaak van Hamka’s van Lays is veel te doen geweest. Volgens berichten op sociale media zouden die ook minder zout zijn geworden, maar dat is niet helemaal waar volgens Foodwatch.

“Ze zijn nog net zo zout!”, aldus Frank Lindner van de voorlichtingsorganisatie tegen het AD. “Er zit nog altijd 1,6 gram zout in, per 100 gram chips. Het aantal verzadigde vetten is iets lager (was 4,4 gram, nu 3,2 gram), net als de hoeveelheid eiwitten. Opvallend is dat het suikergehalte is gestegen, van 2,8 gram per 100 gram Hamka’s naar 3,6 gram.”

Zout kan erg slecht voor je zijn 

Fabrikanten en de Nederlandse overheid hebben vorig jaar afgesproken dat ze minder zout in producten willen. Door te veel zout te eten kun je namelijk last krijgen van een hoge bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. 

Volgens het Voedingscentrum komt twintig procent van onze zoutinname door eigen gebruik. De overige tachtig procent komt van producten met toegevoegde zout. Bijvoorbeeld brood of cup-a-soup.

Extra opletten met overgewicht

Mensen met overgewicht of een hoge bloeddruk moeten extra goed opletten of ze niet te veel zout binnenkrijgen. Medicijnen tegen een hoge bloeddruk of nierschade kunnen minder goed werken als je veel zout eet.  In de voedingswaarden van producten staat de hoeveelheid zout per portie of per honderd gram vermeld.

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om niet meer dan zes gram zout per dag binnen te krijgen. Voor kinderen is dat minder. Een overzicht van hoeveel gram zout per dag per leeftijd, kun je vinden op de website van het Voedingscentrum vinden.