background branding

Smarthome-producten van de Lidl: goedkoop of duurkoop?

18112020 smarthome-producten LIDL.png

Het aan- en uitzetten van het licht met je smartphone of het automatisch openen van je gordijn. Dat is mogelijk met behulp van smarthome-producten. Je kent wellicht de Philips Hue lampen, maar ook de Action, IKEA, HEMA en vanaf nu ook supermarktketen Lidl verkoopt de slimme accessoires.

De Consumentenbond heeft de slimme lampen van de Hema en Action al getest. Zij zeggen over smarthome-accessoires van de Action dat het wat lastig kan zijn met het instellen van het wifinetwerk en die van de Hema blijken lastig te installeren. Wat kunnen we dan verwachten van de Lidl smarthome-producten? 

'White label met eigen merkje'

Ook techjournalist Bram van Dijk van Bright heeft verschillende smarthome-producten van verschillende merken getest. 'Prijs en kwaliteit zijn vaak met elkaar gekoppeld. De Action en de HEMA kopen voor hun slimme producten een 'white label-versie' in.' 

Dat zijn producten die in China worden gemaakt en uitgebracht en waar je je eigen doosje alleen nog maar omheen hoeft te doen. 'Je krijgt daar ook nog een custom-made-app bij, dus de app van Hema en Action is eigenlijk dezelfde app, maar dan met een andere logo.' 

Lidl pakt het volgens Van Dijk iets professioneler aan. 'Zij ontwikkelen de lampen zelf, net als de IKEA en Philips.' Wel moet je bij de Lidl een hub kopen. De hub is een apparaat dat je aan de router verbindt en waar je vervolgens weer je smarthome-producten aan verbindt. 

Het voordeel daarvan is volgens Van Dijk dat de slimme producten daardoor iets zekerder zijn qua werking en dat de aansluiting makkelijker is dan bij de producten van de HEMA of Action. Het nadeel is dat de startkosten daardoor wel hoger zijn. 

Ga je voor prijs of kwaliteit?

De slimme lampen van Philips Hue zijn waarschijnlijk de meest bekende smarthome-producten, maar ook duidelijk de duurste. Het kan zomaar een derde of vierde in prijs schelen. 

'Maar hoe minder technisch je bent, hoe fijner het is om een lamp van Philips of IKEA te hebben, want dat zit beter en makkelijker in elkaar', zegt Van Dijk. 'Er zit een ruime foutmarge in de goedkope producten. Soms moet je de lampen weer opnieuw aansluiten of zelfs updaten.'

Of er verschil in kwaliteit zit tussen de Philips Hue-lampen en die van de Action of de Lidl? 'Licht is licht, je kunt overal een boek bij lezen. Qua licht is voor mij de ene lamp hetzelfde de andere lamp', zegt Van Dijk. 

Ondanks dat Philips Hue het duurste is, blijven die producten toch favoriet bij Van Dijk. 'Philips was de eerste en blijft stiekem ook de beste, want je bent er zeker van dat het werkt.'