Snooze jij ook weleens? Dit moet je erover weten

Heb jij in de ochtend drie of vier wekkers nodig om op te staan? Of zet jij je wekker expres een halfuur eerder zodat je nog even een aantal keren op de snoozeknop kunt drukken? Dan ben je niet de enige, veel mensen vinden het lekker om nog even in bed te blijven liggen nadat de wekker is gegaan. Maar kan dit ook kwaad? Radar zocht het voor je uit.
Snoozen is eigenlijk helemaal niet nodig als je een goede nachtrust hebt gehad, volgens Reinier de Groot, medisch specialist op het gebied van slaap bij het Nederlands Slaap Instituut. 'Een goede nachtrust wil zeggen dat je genoeg uren maakt 's nachts en dat je voldoet aan al je slaapfases: inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en de REM-slaap (Rapid Eye Movement-slaap).'
'Deze fases zijn voor iedereen hetzelfde', volgens De Groot. 'Het aantal uren dat je nodig hebt, is echter individueel. Sommige mensen hebben genoeg aan zes uur en anderen hebben tien uur slaap nodig per nacht. Met een goede nachtrust zou je eigenlijk gelijk je bed kunnen verlaten wanneer de wekker gaat, maar veel mensen vinden het lekker om nog te liggen snoozen', aldus De Groot.
Wat doet snoozen met je?
Volgens Winni Hofman, oprichter van Somnio en hoofdbehandelaar van de Somnio slaaptherapie, voegt snoozen niet heel veel toe aan je nachtrust. 'Het is niet zo dat je weer in een diepe slaap kunt vallen nadat je op de snoozeknop gedrukt hebt. Tijdens het snoozen is er wel sprake van een slechte slaap. Het is namelijk heel erg oppervlakkig en gebroken, want je dommelt een beetje in en je wordt daarna weer wakker. Het is een beetje zoals een golf, je gaat een heel klein beetje de diepte in en je gaat weer omhoog. Dus eigenlijk is het helemaal niks', aldus Hofman.
Ook De Groot maakt duidelijk dat je niet meer uitgerust raakt door te snoozen. 'Je valt maar heel kort in slaap en dat is te kort om nog goed te kunnen slapen. Daarnaast kom je in de ochtend niet verder dan een van je laatste slaapfases door je biologische klok. Je zult dus nooit in een diepe slaap terechtkomen 's ochtends. Het is niet slecht als je 's ochtends nog even wilt snoozen voordat je opstaat, maar het is dus enkel bedoeld voor comfort. Het voegt niks toe aan je slaap', aldus De Groot.
Heeft het invloed op je biologische klok?
Volgens Hofman kun je door te snoozen tegen je biologische klok in gaan. 'Wanneer mensen hun wekker een halfuur tot een uur eerder zetten om de rest van de tijd te kunnen snoozen, krijgen ze veel slechtere slaap dan wanneer ze de wekker gewoon een uur later zouden zetten. Hiermee ga je tegen je biologische klok in. Onze biologische klok helpt ons om op een bepaald tijdstip slaperig te worden en weer wakker te worden. Wanneer je een slechte kwaliteit slaap hebt gehad, kun je daarmee de slaap van de volgende nacht op een negatieve manier beïnvloeden', volgens Hofman.
Hoe kun je dan het beste wakker worden?
Zowel De Groot als Hofman maken duidelijk dat je het beste natuurlijk wakker kunt worden. 'Als je op een natuurlijke manier wakker wordt, zie je eigenlijk het omgekeerde van wat er gebeurt wanneer je in slaap valt', zegt De Groot. 'Je gaat van een diepe slaap naar de tussenliggende slaap, naar oppervlakkige slaap en dan word je wakker. Om natuurlijker wakker te worden zou je zo’n lamp kunnen gebruiken die het licht langzaam doet opkomen zoals de zon dat doet. Die haalt je langzaam uit je slaap en dat is eigenlijk de prettigste manier om wakker te worden', aldus De Groot.
Een daglichtwekker kan helpen
Volgens Hofman is het voor ons slaapritme eigenlijk niet fijn dat we een wekker moeten zetten, want dat gaat tegen je natuurlijke ritme in. 'Natuurlijk kunnen we meestal niet anders want we moeten werken of ergens anders heen, maar dan is een daglichtwekker wel een betere optie om natuurlijker wakker te worden. Die lamp bootst het licht na dat we 's ochtends nodig hebben om onze biologische klok gelijk te zetten met het 24-uurs ritme van de natuur. Onze biologische klok is namelijk niet exact 24 uur, het is net iets langer. Onze klok zet zichzelf elke ochtend gelijk met het buitenlicht', aldus Hofman
Het is daarom ook hartstikke gezond om meteen nadat je bent opgestaan, als het licht is tenminste, de gordijnen open te doen en dat licht op je in te laten werken, volgens Hofman. 'Een daglichtwekker zou dus goed kunnen helpen om natuurlijker op te staan. Als je tenminste een lamp hebt met de juiste lichtfrequentie die geschikt is voor de biologische klok. Het is in ieder geval een stuk fijner dan het geratel van een wekker.'
Hoe kunnen mensen stoppen met snoozen?
Als je 's ochtends wilt stoppen met snoozen dan is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hofman raadt mensen aan om het in stapjes te doen. 'Als mensen gewend zijn om in de ochtend te snoozen met drie of vier wekkers, kunnen ze het beste geleidelijk stoppen door iedere keer een wekker weg te halen. Dan bouw je af naar steeds minder wekkers. Zo word je steeds iets later wakker en snooze je minder vaak', aldus Hofman.
'Natuurlijk kun je ook proberen om gelijk op te staan wanneer de wekker gaat', vervolgt Hofman, 'Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.' Als je iedere ochtend het gevoel hebt dat je nog te moe bent om gelijk op te staan, probeer dan eens iets eerder naar bed te gaan. Misschien heb je meer uren nodig voor een optimale nachtrust.