SNS Participatie Certificaten

Duizenden mensen dachten tien jaar geleden risicoloos geld te parkeren in zogeheten Participatie Certificaten, een product van de SNS-bank. Elk jaar een mooie rente, de mogelijkheid om certificaten tussentijds te verkopen en na tien jaar lost de SNS netjes af. Zo werd het verkocht, maar nu lijkt het voor duizenden mensen een financiële strop te worden in de vorm van een eeuwige lening.

Hoge rente, nauwelijks risico én jaar in jaar uit een mooie opbrengst: dat was hoe SNS-adviseurs het SNS Participatie Certificaat presenteerde. In 2002 en 2003, nu bijna tien jaar geleden, kochten bijna tienduizend mensen het product bij de SNS Bank. Vaak voor een flink bedrag, bedoeld om vervroegd met pensioen te kunnen Een zakcentje voor de oude dag, om de hypotheek af te lossen of voor een nalatenschap. Maar het lijkt heel anders uit te pakken. Op grond van haar eigen regels blijkt SNS namelijk niet verplicht te zijn om de inleg terug te betalen.

In 2008 proberen veel mensen door de economische crisis een deel van de certificaten te verkopen. Dan voelen veel klanten nattigheid als het verkopen van de certificaten niet blijkt te lukken. Veel participatiehouders krijgen bij navraag bij de SNS Bank te horen dat zij niet verplicht zijn om af te lossen en dat de handelsmarkt voor de certificaten praktisch stil ligt. Er wordt door de medewerkers gewezen op de prospectus. Veel mensen hebben nooit de prospectus ontvangen, laat staan ingezien. Wie het wel leest, schrikt zich rot. De tekst wijkt af van de tekst in de folder. In de prospectus wordt namelijk gesproken over beperkte verhandelbaarheid, een eeuwige lening en dat de SNS Bank na tien jaar de rente gaat herzien, maar niet verplicht is om af te lossen. Op deze manier is het nooit voorgespiegeld aan de klanten.

Veel mensen hebben na aanleiding van de brochure besloten om de certificaten te kopen. De certificaathouders zeggen er niet op gewezen te zijn dat het maar de vraag is of er afgelost zal worden. Ze hadden met dit geld toch een heel duidelijk doel voor ogen. Niemand sluit een eeuwig durende lening af.

Er staat voor 298 miljoen euro uit aan Participatie Certificaten, verdeeld over bijna tienduizend klanten. Het lijkt een groot hoofdpijndossier voor de SNS-bank, want dat er grove fouten zijn gemaakt in de informatievoorziening is wel duidelijk.

De eerste serie certificaten kunnen in juni 2012 door de SNS Bank worden afgelost. De vraag is alleen of ze dat ook gaan doen. De SNS Bank zegt aan handen en voeten gebonden te zijn en dat ze toestemming van de Nederlandsche Bank nodig hebben om uit te betalen.Cliëntenprofiel

Een cliëntenprofiel is een verplicht onderdeel van het zorgplichtdossier van een bank.

Hierin geeft de klant duidelijk aan of zij verstand heeft van een product en hoelang men het geld wilt vast leggen. Dit heeft de moeder van Jacky Mol ook gedaan. Zij heeft aangegeven geen verstand te hebben van dit soort producten en dat ze haar geld maar drie tot zeven jaar vast te willen leggen. De SNS Bank had de moeder van Jacky Mol nooit Participatie Certificaten mogen verkopen omdat het niet aansluit bij het cliëntenprofiel. Ditzelfde is gebeurd bij duizenden andere klanten van de SNS Bank.KiFiD

Er lijkt ernstig tekort geschoten te zijn in de zorgplicht van de bank. Dat blijkt ook uit een recente uitspraak van de Geschillen Commissie van het Financiële Klachten Instituut, KiFiD.

Klanten moeten eerst de klachtenprocedure bij de bank zelf doorlopen. Ontevreden klanten kunnen hierna eventueel naar het KiFiD stappen. Het eerste loket, de Financiële Ombudsman, heeft nu al enkele tientallen klachten op zijn bureau waarvan er zes al gegrond verklaard zijn. Echter, dan mag je in het gelijk gesteld zijn, het oordeel van de Ombudsman is niet bindend. Vervolgens stappen mensen naar de Geschillen Commissie, die meestal wel een bindende uitspraak voor beide partijen doet. De financiële dienstverlener is dan verplicht de beslissing van de Geschillen Commissie uit te voeren.

Er is in oktober vorig jaar al een SNS-zaak door deze Geschillen Commissie behandeld. Professor Edgar Du Perron is voorzitter van de Commissie. “De commissie zegt dat de voorlichting onvoldoende is geweest. Er staat wel iets over aflossen gedurende de rit, maar niet dat het risico bestond dat het niet zou gebeuren en dat de klant op dit risico gewezen had moeten wordenµ.

SNS moet zich dus houden aan de uitspraak van de Geschillen Commissie, maar laat het er niet bij zitten en heeft twee opties. Als eerste kan de SNS naar de Commissie van Beroep van het KiFiD, waarna die de zaak dan opnieuw gaat bekijken. Of, en dat is nog nooit eerder vertoond, de SNS gaat in principieel beroep, naar de gewone rechter. SNS heeft voor dit principieel beroep gekozen en daar is het wachten nu op. Tot die tijd liggen al zaken bij het KiFiD stil.Lotgenoten

Via het forum van TROS Radar hebben ruim honderd mensen zich aangemeld bij lotgenoten die hetzelfde is overkomen. Er worden dagen georganiseerd waar lotgenoten samen komen om hun verhaal te vertellen. De volgende lotgenoten-dag staat gepland voor eind maart 2012.  Mocht u zich willen aansluiten dan kan dit via www.snsparticipaties.nl