SNS Reaal schikt woekerpoliszaak

Bankverzekeraar SNS Reaal heeft een schikking getroffen met onder meer de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim over compensatie van te veel betaalde kosten bij beleggingsverzekeringen, de zogenoemde woekerpolissen. SNS Reaal trekt er ongeveer 320 miljoen euro voor uit. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

Dat bedrag is inclusief 52,5 miljoen euro dat SNS Reaal in een fonds steekt voor klanten in schrijnende situaties. SNS Reaal denkt vorig jaar voldoende geld opzij gezet te hebben om de schikking af te handelen.

De compensatieregeling heeft betrekking op alle 1.030.000 individuele beleggingsverzekeringen, waarvan volgens de onderneming ongeveer 40 procent in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.

Onder de schikking wordt een maximum gesteld aan de kosten per beleggingsverzekering die werd gekocht bij SNS Bank, Reaal Levensverzekeringen, Zwitserleven, DBV of rechtsvoorgangers als het voormalige AXA Nederland en Winterthur. Onder de kosten vallen niet de premies voor verzekeringsdekkingen zoals de overlijdensrisicodekking.

De Stichting Verliespolis is een initiatief van de Vereniging van Effectenbezitters en de Vereniging Eigen Huis. Ook de Vereniging Consument & Geldzaken is betrokken bij de schikking. De Ombudsman Financiële Dienstverlening ondersteunt de overeenkomst.

Gilles Hooft Graafland, voorzitter van de Stichting Verliespolis, verwacht op korte termijn schikkingen te treffen met de laatste twee van de zes grote verzekeraars en binnen een aantal maanden met de middelgrote en kleine verzekeraars. ,,Voor de zomer zou dit boek dan voor iedereen gesloten kunnen worden.''

Eerder troffen Delta Lloyd, ING en Fortis ASR schikkingen. Het wachten is onder meer nog op Aegon en Eureko, het moederbedrijf van Achmea.

Bron: ANP