Socialemediagegevens verplicht invullen voor Amerikaans visum

visumaanvraag-VS-04052019.jpg

Bijna alle reizigers die naar de Verenigde Staten reizen moeten voortaan verplicht een lijst met hun accountnamen van sociale media invullen tijdens een visumaanvraag. Dat maakt het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken bekend, meldt persbureau AP.

Visumaanvragers moeten ook alle e-mailadressen en telefoonnummers opgeven die ze de afgelopen vijf jaar hebben gebruikt. Hierdoor krijgt de Amerikaanse overheid inzicht in eventuele gedeelde foto’s, locaties en andere informatie die openbaar is gedeeld.

Wil je weten wat er op jouw tijdlijn openbaar is gedeeld?

Check wat anderen op je Facebooktijdlijn zien

'Waarborgen van veiligheid'

'We blijven manieren bekijken om ons toegangsbeleid te verbeteren', schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Het ministerie bekijkt ook manieren om het toegangsbeleid te verbeteren, de veiligheid van Amerikaanse burgers te waarborgen en om legitiem reizen te ondersteunen.

Voor een aantal diplomaten en ambtenaren geldt een vrijstelling van de nieuwe eisen.

Tijdelijk beleid voor mensen die een veiligheidsrisico vormen

Sinds 2017 was er al een tijdelijk beleid waarbij mensen die volgens de Verenigde Staten een veiligheidsrisico vormen om hun socialemedia-accounts werd gevraagd.

Volgens de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU is het nieuwe beleid gevaarlijk en problematisch.

Reizigers met een ESTA-aanvraag

De nieuwe maatregel betreft visumaanvragen. Reizigers die een ESTA-aanvraag indienen werden al langer gevraagd om socialemediagegevens. Het invullen van deze gegevens is optioneel. Vul je deze gegevens niet in, dan heeft dat geen gevolgen voor het accepteren of weigeren van je ESTA-aanvraag.

'Serieuze immigratieconsequenties'

Als visumaanvragers hun socialemediagegevens niet naar waarheid invullen lopen ze volgens de Amerikaanse autoriteiten risico op ‘serieuze immigratieconsequenties’, staat in The Hill.

Bron: NU.nl / Tweakers