Somber door al het coronanieuws, heeft vermijden zin?
Sinds de komst van de coronapandemie is het nieuws een steeds grotere rol gaan spelen in onze levens. Mensen hebben meer dan ooit behoefte aan informatie door de onzekerheid van nieuwe maatregelen en oplopende besmettingen. Er wordt zelfs zoveel informatie verspreid dat de World Health Organization (WHO) spreekt van een infodemic. Een overvloed aan informatie, waarvan de betrouwbaarheid niet altijd te checken is en die ook zeker negatieve gevolgen kan hebben.
Onderzoekers van het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie van Hogeschool Utrecht en Amsterdam School of Communication Research onderzochten de nieuwsconsumptie van het Nederlandse publiek in de eerste vier maanden van de coronacrisis. Hierbij zijn twee onderzoeken uitgezet: in een onderzoek lag de nadruk op nieuwsgebruik en het mentaal welzijn tijdens corona, in het andere onderzoek lag de nadruk op nieuwsgebruik en het vermijden van nieuws.
Behoefte aan informatie
Aan het begin van de pandemie won de behoefte aan informatie het nog van de vraag hoe goed al dit nieuws nu was voor de gemoedstoestand. Uit het gedane onderzoek blijkt dat mensen niet alleen vaker nieuws consumeerden, maar ook verschillende nieuwsbronnen gebruikten. Door de crisis heen nam deze behoefte aan (verschillend) nieuws af. Wel blijkt uit het onderzoek dat hoe meer nieuws er geconsumeerd werd, hoe meer de behoefte aan afstand of een pauze van het nieuws groeide.
Emotioneel overbelast
Reden hiervoor: men gaf aan het gevoel te worden overladen met informatie. Daarnaast was er ook een deel dat zich emotioneel overbelast voelde door al het nieuws over het coronavirus. Maar dit nam, met de behoefte aan al dat nieuws ook af.
Heeft het vermijden van het nieuws zin?
Maar heeft het vermijden van al dat coronanieuws nou zin? Dit blijkt van wel. Mensen gaven in het onderzoek aan dat met het mijden van het nieuws het mentale welzijn beter wordt. De overvloed van informatie tijdens deze langdurige pandemie is soms te veel voor mensen. Even afstand nemen is dan een goed idee. Maar hoe doe je dit? Radar vroeg het aan een van de onderzoekers die heeft meegewerkt aan dit onderzoek, Sanne Kruikemeier.
'Tijdens de eerste crisis zagen we dat mensen die aangeven het nieuws wat meer te vermijden meer participeren in de samenleving. Bijvoorbeeld mensen helpen die geraakt zijn door de coronacrisis. Boodschappen doen voor een buurman of buurvrouw bijvoorbeeld', vertelt Kruikemeier. 'Mensen worden dus actiever. Het is nog onduidelijk hoe dit komt, maar het kan zijn dat zij zich niet meer zo verlamd voelen door al die slechte berichten.'
Hoe vermijd je het nieuws?
Hoe je dan het best het nieuws vermijdt? Daar heeft Kruikemeier een tip voor: 'Ik zou de nieuws-apps niet van je telefoon verwijderen, maar bijvoorbeeld met jezelf afspreken om alleen 's ochtends en 's avonds even te kijken. Dan beheerst het nieuws niet je hele dag', zegt ze. 'Ik zou voorkomen dat je constant op sociale media aan het kijken bent en constant die feed in de gaten houdt. Je kan bijvoorbeeld ook een keer het achtuur journaal kijken. Dat je dan in dat soort periodes gewoon een vast moment aanhoudt om het nieuws mee te krijgen.'
Kan het kwaad om het nieuws helemaal te vermijden?
'Ja, dat denk ik wel. We zien in onderzoeken dat mensen die het nieuws helemaal vermijden ook minder participeren in de samenleving. Nieuwsgebruik is goed, omdat je zo op de hoogte blijft van wat er in de maatschappij gebeurt en wat de politieke en sociale problemen zijn. Maar in een periode waarin er veel negatief nieuws is, zoals nu met corona, kan het je echt lamlendig maken en dan kun je het beter meer reguleren', aldus Kruikemeier.