Sommige belasting onrechtvaardig
Sommige belasting onrechtvaardig
Als Nederlandse burger moet je belasting betalen. Terecht, want met dat geld doet de overheid veel goede dingen. Maar in sommige gevallen gaat de overheid erg ver. Zowel de gemeentes als het Rijk heffen belastingen die een gevoel van verontwaardiging en onrecht oproepen.
'Vermakelijkheidsretributie' en hemelwaterbelasting zijn hier goede voorbeelden van, net als de extra accijnzen op vol mousserende wijnen, beter bekend als de 'bubbeltaks'. Dergelijke 'onzinbelastingen' geven ons burgers het gevoel een melkkoe van de overheid te zijn.
Belasting op lucht
De 'bubbeltaks' is van oorsprong een belasting voor de rijken. De belasting wordt geheven op de bubbels in de wijn, in feite dus op lucht. Op een fles wijn met bubbels betaalt men ¤1,30 meer aan accijnzen dan op een zogehete stille wijn (een wijn zonder bubbels). Ten tijde van de invoering was de prijzige champagne de enige vol mousserende wijn, vandaar dat deze belasting met name de rijke toplaag trof. Deze belasting was een goede manier om de rijken naar verhouding meer belasting te laten betalen dan de mensen met weinig geld.
Tegenwoordig zijn er echter veel goedkopere mousserende wijnen op de markt gekomen, zoals prosecco, sekt en cava. Mousserende wijnen zijn al lang niet meer uitsluitend voor de gegoede burgerij. Een fles sekt is al verkrijgbaar vanaf ongeveer zes euro.
Daarnaast had de accijns op vol mousserende wijnen vroeger het doel om de Nederlandse wijnindustrie te beschermen. In de negentiende eeuw werd in Nederland veel stille wijn geproduceerd en gebotteld. De volledig in het buitenland geproduceerde mousserende wijnen vormden een bedreiging voor de Nederlandse wijnindustrie. Door mousserende wijnen extra te belasten verhoogde men de kostprijs, waardoor mensen liever de goedkopere binnenlandse wijnen kochten. Desondanks is de Nederlandse wijnindustrie ingezakt. In Nederland wordt tegenwoordig nauwelijks wijn geproduceerd en gebotteld. Zodoende beschermt de 'bubbeltaks' een industrie die nagenoeg verdwenen is.
Het nut van accijns op vol mousserende wijn is vandaag de dag dus omstreden. Toch houdt het Rijk vast aan deze belasting. Het levert per slot van rekening een geschatte drie miljoen euro per jaar.
Kade-kijken belast
Ook op gemeentelijk niveau betaalt de burger opmerkelijke belastingen. In onze hoofdstad betaalt iedereen die zich tegen betaling op het water ontspant de 'vermakelijkheidsretributie': een belastingheffing om naar de kades te mogen kijken. De gemeente Amsterdam onderhoudt de kades. De kosten hiervoor worden via deze belasting doorberekend aan de recreanten. Volgens de gemeente profiteren de recreanten namelijk van een mooi aangezicht van de kades.
Zo betalen opvarenden van de Pannenkoekenboot ¤ 0,60 extra aan belasting omdat ze naar de kades kijken. Veel van hen hebben echter geen oog voor de kades. Maaike van Zomeren, bedrijfleidster van de Pannenkoekenboot vindt de belasting dan ook onzinnig: 'Klanten reageren vaak gekscherend op deze belasting. "Dus u gaat ons vermaken," zeggen ze dan.' Remco Doorn, de voorzitter van de vereniging Amsterdams havenwater, pleit voor een beter inzicht of de gemeentelijke inkomsten van deze belasting ook daadwerkelijk ingezet worden om de kades te onderhouden. 'Die inkomsten nu gaan naar algemene middelen Amsterdam en niemand weet wat daarna met dat geld gebeurt,' aldus Remco Doorn.
Hemelwaterbelasting
Als we het IJ verder afvaren, komen we wederom een gemeentelijke belasting tegen die de betreffende belastingbetalers tegen de borst stuit. In de gemeente Velsen vonden ongeveer 1100 garageboxhouders een extra rioolheffing op de mat. De jaarlijkse bijdrage rioolbelasting voor een garagebox bedraagt in gemeente Velsen 170 euro, evenveel als voor een woonhuis. Bovendien moet deze heffing met terugwerkende kracht betaald worden. Voor drie jaar komt dat neer op 510 euro. Dit bedrag moet dit jaar nog afbetaald worden.
De garageboxeigenaren vinden deze belasting onevenredig hoog, te meer daar een groot deel van de garageboxen niet eens aangesloten is op het riool. De gemeente houdt echter vast aan de belasting. Zij vindt dat de garageboxen het riool belasten met het hemelwater dat op het dak valt.
Door zulke belastingen kunnen veel burgers het Nederlandse belastingbeleid moeilijk verkroppen. Het belastingstelsel wordt regelmatig aangepast. Ook op dit moment staat er een wijziging op stapel. Onze regering gaat vanaf 2015 de belasting voor alle bedrijven in Nederland met 500 miljoen euro per jaar te verminderen. De burgers die 'onzinbelastingen' betalen hebben voorlopig het nakijken.