Spaargeld in de zak van de bank: 'Ik voel mij zwaar belazerd door ABN AMRO'

Nellie van Beem en haar man sloten in 2004 een Meegroeihypotheek met een Meegroeiverzekering af via een ABN AMRO-adviseur. 'We wilden natuurlijk goed voor elkaar zorgen om elkaar netjes verzorgd achter te laten, indien er één van ons zou overlijden. Uiteindelijk is gebleken dat dat een hele grote misvatting is geweest', zegt Van Beem.

Update

ABN AMRO brengt informatiepagina uit

ABN AMRO heeft een informatiepagina opgericht waarin de bank het een en ander toelicht over de Spaar- en Meegroeihypotheek. Ook hebben ze een telefoonnummer gepubliceerd waar klanten aan meer informatie kunnen komen: 0900-9210. Aan dit nummer zijn, buiten de gebruikelijke belkosten, geen extra kosten verbonden.

Bezoek de informatiepagina van ABN AMRO

Nellie van Beem mailde Radar na het zien van onze eerdere uitzending over de spaarhypotheek van ABN AMRO met daaraan gekoppeld een overlijdensrisicoverzekering, waar je bij overlijden je hele spaarpot kunt kwijtraken. Nellie’s man overleed in 2016 en ruim 68.000 euro van hun zuurverdiende spaargeld verdween in de zakken van de bank. Dit risico was hen niet verteld toen ze het product afsloten via een ABN AMRO-adviseur.

Restschuld van 100.000 euro

Radar toonde eerder het verhaal van het echtpaar Koningstein: ze sloten bij ABN AMRO een spaarhypotheek af met daaraan gekoppeld twee overlijdensrisicoverzekeringen. Mocht één van beiden vóór de einddatum overlijden, dan konden ze terugvallen op hun Spaargroeiverzekering. Wat hen echter niet was verteld door de bank én de hypotheekadviseur, was dat bij overlijden het gespaarde hypotheekbedrag (dat kan oplopen tot 246.000 euro) compleet zou vervallen aan de bank. Bij overlijden zouden ze maar 146.000 euro krijgen uitgekeerd en zouden ze blijven zitten met een restschuld van 100.000 euro.

Wil je weten hoe jouw bank dit aanpakt? Vul de voorbeeldbrief in

Oproep ABN AMRO

Radar deed vervolgens een oproep aan Kees van Dijkhuizen, de topman van ABN AMRO. Of hij dit probleem wil oplossen voor de 550 ABN AMRO-klanten die deze Spaargroeiverzekering hebben afgesloten en niet op de hoogte waren van dit risico? Toen werd het stil.

68.000 euro verviel aan de bank

De Meegroeiverzekering van Nellie van Beem en haar inmiddels overleden man zit technisch iets anders in elkaar dan de Spaargroeiverzekering. Maar ook dit Meegroeiproduct is de klant heel anders voorgespiegeld. De Meegroeiverzekering zou bij het overlijden van haar man 101.000 euro uitkeren en zou gebruikt worden voor het aflossen van hun hypotheek. Maar de financieel adviseur van ABN AMRO heeft het echtpaar niet verteld dat het inmiddels gespaarde deel van ruim 68.000 euro verviel aan de bank.

Financiële zorgen

Het product is 'verkocht' als een spaarhypotheek met een losse overlijdensrisicoverzekering. In dat geval blijft het gespaarde bedrag voor de klant en keert de verzekering het afgesproken bedrag uit. Nellie kreeg 101.000 euro uitgekeerd, maar blijft zitten met een groot gat in haar hypotheek. Deze constructie en dit risico is haar nooit verteld door de adviseur en is ook niet terug te vinden in de polisvoorwaarden. 'Als we dit hadden geweten, hadden we nooit gekozen voor deze hypotheekvorm en hadden we ook niet 8000 euro extra gestort in deze polis om onze hypotheek af te lossen', zegt Nellie van Beem. Naast het verlies van haar dierbare man ligt Nellie nu ook nog eens wakker van de financiële zorgen.

Intimiderend en grof

Na het overlijden van haar man heeft Nellie een gesprek met de bank en ze vraagt wat er met de spaarpot. 'Eén van die heren antwoordde: "Tsja, we gaan er geen feestje van maken." Het geld is in de zakken van ABN AMRO verdwenen. Ik vond het een vrij intimiderend antwoord, grof en ongepast. Hij gaf mij het gevoel dat ik op geld uit was. Het was notabene onze eigen spaarpot. Ik voel mij misleid, een misleid advies, een misleidend product en ik voel mij zwaar belazerd door ABN AMRO.'

Misleid door hypotheekadviseur

Ze schrijft na het zien van onze uitzending een emotionele brief aan de CEO van ABN AMRO waarin ze haar frustraties uit. 'Ik wil u persoonlijk op de hoogte brengen hoe ik herhaaldelijk op een zeer intimiderende wijze door uw medewerkers ben behandeld gedurende de afhandeling van zijn overlijden en het uitkeren van zijn overlijdensrisicoverzekering. Hierbij blijkt dat wij in 2004 bij het afsluiten van onze hypotheek en levensverzekeringen ernstig zijn misleid door uw hypotheekadviseur.'

Zwaar belazerd

Verderop schrijft ze: 'Ik voel mij ernstig benadeeld door uw bank, of in andere woorden: zwaar belazerd. En trek ik de voorlopige conclusie dat ABN AMRO voor mij een zeer onbetrouwbare partner is. Ik stel ABN AMRO verantwoordelijk voor het aanbieden van een ernstig misleidend product.'

Afbraakpolis

Hendrik Jan Bos, advocaat gespecialiseerd in financieel recht voerde al vele processen tegen banken en verzekeraars over woekerpolissen en rentederivaten. Hij bekijkt op verzoek van Radar de offertes en polisvoorwaarden van de Spaargroei- en Meegroeiverzekering. Hij zegt: 'Bij al die producten zie je de woorden spaar én verzekering. Alles is erop gericht dat het rustig en veilig is. Je spaart en je bent verzekerd. Het is afbraakpolis. Als je dat er op zet betaalt niemand ervoor. Ik vind het pure misleiding.'

Spaardeel terugvorderen

Hij vervolgt zijn betoog: 'Als iets duidelijk en transparant is kun je zeggen: in artikel 5, kijk maar. Meestal als een product ingewikkeld in elkaar zit, dan deugt er iets niet aan. ABN AMRO had twee petten op. Als producent van het product zijn ze aansprakelijk, want ze hebben een fout product gemaakt. En als adviseur; ze hebben het voorgeschreven aan iemand bij wie het product niet past. Als ik mevrouw was zou ik een jurist inschakelen en het spaardeel wat verdwenen is, terugvorderen bij de bank’, zegt advocaat Bos.

Nooit benaderd door projectteam

Niet alleen Nellie van Beem reageert na onze eerdere uitzending. Radar ontvangt meer reacties, voornamelijk van consumenten die ook een Spaargroeiverzekering afsloten en een soortgelijke ervaring hebben als het echtpaar Koningstein. Alleen in deze gevallen is de hypotheek niet afgesloten via een tussenpersoon, maar via een adviseur in dienst van ABN AMRO. Ook deze klanten is toen niets verteld over het risico dat hun spaarpot naar ABN AMRO kan vloeien en wat 'bonusparticipaties' zijn. Echter zijn deze consumenten tot op heden niet benaderd door het speciale Projectteam Spaargroeipolis. Ze moesten na onze uitzending zelf aan de bel trekken bij de bank.

ABN AMRO reageert in de studio

Radar belt zes weken later naar ABN AMRO, omdat we niets meer gehoord hebben, en inmiddels hebben we weer een aantal nieuwe dossiers ontvangen. De bank belooft naar de studio te komen om te reageren en neemt ondertussen contact op met het echtpaar Koningstein, Nellie van Beem en ook met de andere consumenten die bij Radar hebben geklaagd. In de studio geeft Anton Bosch, directeur Hypotheken bij ABN AMRO tekst en uitleg.

'Niets mis met Meegroeiverzekering'

Bosch zegt: 'Er zijn tienduizenden klanten met zo'n Meegroeihypotheek, waarbij spaardeel als verzekeringsdeel in één product zit. Hier is weinig onduidelijkheid over. Er is niets mis met de Meegroeihypotheek en Meegroeiverzekering. Die 68.000 euro spaargeld wordt aangevuld tot 101.000 euro. Die 68.000 euro komt dus niet te vervallen aan ABN AMRO. Dat werkt echt anders en het is een ander product dan van de familie Koningstein.'

Kosteloos advies en maatwerk

De bank biedt het echtpaar Koningstein en andere consumenten met zo'n Spaargroeiverzekering de volgende oplossing: 'We bieden het advies kosteloos aan en we rekenen geen afsluitkosten als mensen een nieuw product afsluiten. Wil je een extra dekking; wat is dan het meest interessante product voor de klant? Dat hoeft niet alleen een ABN AMRO-product te zijn. Daarnaast mocht de medische situatie van de klant een extra hoge ORV-premie geven of in extreme gevallen niet verzekerbaar zijn, dan zullen we daar coulant mee omgaan. Daar is een mouw aan te passen. We bekijken alle cases op individuele basis. Het is maatwerk', zegt Bosch.

Spaarpot niet terug

Zowel Nellie van Beem als het echtpaar Koningstein hebben inmiddels een gesprek gevoerd met ABN AMRO, maar de aangeboden oplossing wordt door beiden als zeer teleurstellend ervaren. Nellie zegt: 'De bank zegt dat het product deugt en heeft gedaan wat het moest doen en daar verschuilen ze zich achter.' Zij krijgt echter geen compensatie. 'Mijn spaarpot krijg ik in ieder geval niet terug. Ik krijg alleen gratis financieel advies aangeboden.'

Oplossing is een koude douche

Ook het echtpaar Koningstein is niet blij met de voorgestelde oplossing: het afsluiten van een extra overlijdensrisicoverzekering. De bank heeft hen drie opties voorgelegd variërend in prijs van 3100 euro, 5500 euro en bijna 21.000 euro. 'De rekening wordt nog steeds bij de klant gelegd voor verkeerd advies en een verkeerd product. De oplossing is een koude douche', zegt Hans Koningstein. De bank is alleen bereid om de kosten van 375 euro te vergoeden voor het omzetten van de spaarhypotheek naar een bankspaarproduct en het afsluiten van een extra losse overlijdensrisicoverzekering. De extra premie voor de aanvullende ORV moeten de klanten zelf betalen.

Forumreacties

171
  • Door Radar

Een echtpaar sluit een ABN AMRO-spaarhypotheek af, die het stel aan het eind helemaal aflost. Daarnaast sluiten ze voor de zekerheid twee keer een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af. Mocht één van beiden vóór de einddatum komen te overlijden, dan blijft de achterblijver niet met een enorme schuld zitten. Er zit echter een addertje onder het gras. Bij overlijden keert de ORV ongeveer de helft van hun hypotheek uit. Het deel dat ze al die jaren zélf sparen in hun spaarhypotheek gaat vervolgens direct naar ABN AMRO. Meer informatie over dit onderwerp.

  • Door Lady1234

Ik denk eerder dat die ORV volledig tot uitkering komt en dat de waarde van de kapitaalverzekering komt te vervallen aan de maatschappij, tenslotte keert die slechts uit bij in leven zijn op de einddatum. En dat was de verzekerde niet.

  • Door k2p

Wat een raar en onvolledig verhaal. Er zal bij die ORV duidelijk benoemd zijn hoeveel er aan wie en wanneer gaat. En wanneer die ORV afloopt.