Spaargeld? Zet de spaarrente vast

spaarrente vastzetten.jpg

Hoewel de spaarrentes nog steeds best laag zijn, stijgen ze toch een beetje. Heb jij veel spaargeld? Dan kan het de moeite waard zijn om de spaarrente vast te zetten via een depositorekening. Hoe werkt dat?

Wat is een depositorekening?

Je spaarrente vastzetten klinkt wellicht wat gek, maar het kan dus via een depositorekening. Wat is dat? Een deposito is een afspraak tussen jou en de bank, waarbij je een gedeelte van je spaargeld voor een vastgestelde tijd opzij zet. Je kan er gedurende die tijd niet aankomen, maar daar staat wel een hogere rente tegenover.

De periodes waarvoor je het geld vastzet kunnen variëren van
één jaar tot tien jaar. De rentes kunnen oplopen tot ruim 4 procent. Laat je informeren door de bank van jouw keuze welke rente zij bieden.

Hoe lang vast zetten?

Kies je voor een deposito, dan is de volgende vraag: voor hoeveel tijd zet je het vast? Op dit moment is die vraag minder lastig dan je zou verwachten. Het verschil in rente tussen een gewone spaarrekening (waarbij je geld vrij opneembaar is) en vastzetten voor één jaar is op het moment van schrijven best fors, namelijk zo’n 0.8 procent.
Stel dat je 25.000 spaargeld kunt vastzetten omdat je dit geld het komende jaar niet gaat gebruiken, dan scheelt dit je 200 euro. Maar het verschil tussen je geld voor één, twee, of zelfs tien jaar vastzetten, is dan weer niet zo groot. 

Let op het bedrag

Pas wel op dat je niet meer dan 100.000 euro vastzet in een deposito. We kennen binnen de Europese Unie het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat je bij een faillissement van de bank maximaal een ton terugkrijgt. Om spaarders de zekerheid te bieden dat ze snel weer over hun geld kunnen beschikken als een bank failliet gaat, is de uitbetalingstermijn van drie maanden omgezet naar twintig werkdagen. 

Meteen spijt van online deposito? Geld terug

Stel, je hebt een depositorekening geopend bij een bank, maar besluit de volgende dag dat je je spaargeld toch liever inzet voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis. Kan je er nog onderuit? Het antwoord is ja, mits je de rekening online hebt geopend.

In Nederland heb je altijd een wettelijke bedenktijd van twee weken bij online-aankopen. Dat geldt ook voor een online geopende depositorekening. Binnen die tijd mag je zonder opgaaf van reden je rekening weer opzeggen en krijg je het geld teruggestort.

Spijt na twee weken of langer?

In principe kan je de depositorekening altijd tussentijds opzeggen. De vraag is alleen of dat je geld gaat kosten. Sommige banken rekenen boetes als je ondanks de afspraak toch bij je geld wilt. Zoek dit dus van tevoren uit.

Als er grote dingen in je leven spelen, zoals een faillissement, dan kunnen banken je geld weer vrijgeven, zonder verdere gevolgen. Het beleid hierin verschilt per bank. De Consumentenbond heeft in in januari 2023 de voorwaarden op dit gebied van de verschillende banken op een rij gezet. 


Wil je meer lezen over sparen? Wij berichten er regelmatig over. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niets.