Spaarrente keldert: 9 tips voor meer rendement

780x439_spaargeld1.jpg

Je krijgt minder en minder rente op je spaarrekening. Wat zijn de alternatieven? Elders stallen, investeren, beleggen of je hypotheek aflossen? We zetten negen tips op een rijtje.

Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar manieren om meer rendement uit hun spaargeld te halen. Dat komt natuurlijk omdat bij alle banken de rente op je spaargeld keldert.Beluister het fragment uit de uitzending

Los je hypotheek af

Erica Verdegaal is financieel expert en weet alles van spaargeld. Haar nummer één tip is om je overtollige spaargeld in je huis te steken. Investeren in stenen is altijd nog de beste manier om slim met je spaargeld om te gaan. Het aflossen van je hypotheek is een slimme keus. 'Je kan je hypotheek tot een bepaald bedrag boetevrij aflossen. Bij de meeste banken is dat tussen de tien en twintig procent.'

Verdeel als je gaat beleggen

Je kan er ook voor kiezen om je geld te beleggen op de beurs. Spreid dan wel je beleggingen en beleg dus niet in één aandeel. Je kan ook in goud beleggen, maar dat is totaal niet gespreid, niet heel verstandig dus. Verdegaal raadt het af om te beleggen als je weinig spaargeld hebt.

Verhuis van bank

Veel banken bieden internetspaarrekeningen aan als je geen betaalrekening bij die bank hebt. Als er dus een bank is die meer rente aanbiedt dan je huidige aanbieden, schroom dan niet om over te stappen. Nederlanders zijn relatief honkvast en zullen dus niet snel hun spaargeld verkassen naar een andere bank. Elders een gratis spaarrekening afsluiten kan je een hogere rente opleveren.

Leen het uit aan familie

Als je veel spaargeld hebt, laten we zeggen 50.000 euro, dan kan je er ook voor kiezen om het uit te lenen aan familieleden. Stel dat je familielid nu vier procent hypotheekrente betaalt en jij rekent hem drie procent, dan is dat vele malen hoger dan de inkomsten van je spaarrente. Je familielid kan dan profiteren van de hypotheekrenteaftrek en jij treedt op als bank.

Los je schulden af

Investeer in een klassieke auto

Oldtimers kunnen bergen geld opleveren. Wie vijftig jaar geleden een auto kocht en deze vandaag zou verkopen zou een veelvoud van de aanschaf verdiend hebben. Sommige klassiekers zijn miljoenen waard geworden. Waar moet je dan op letten als je een oldtimer aanschaft? Vooral of hij origineel is. Des te origineler een auto is, des te meer geld hij later waard wordt.

Overweeg een tweede huis in het buitenland

Als je serieus veel spaargeld hebt, overweeg dan om dit te investeren in een tweede huis in het buitenland. Je kan dit huis verhuren in de maanden dat je er zelf niet zit en je hebt altijd een goede reden om een korte of lange vakantie in te plannen. Met een verhuurplatform als Airbnb is het ook veel makkelijker geworden om je huis of appartement te verhuren.

Plaats zonnepanelen op je dak

Als je wil bijdragen aan een duurzame wereld kan je zonnepanelen overwegen. Door je dak vol te leggen met panelen wek je je eigen stroom op en wat je niet gebruikt kan je terugleveren aan het netwerk. Dat kan je enkele honderden euro's per jaar opleveren. Gemiddeld heb je zonnepanelen binnen vijf tot zeven jaar terugverdiend.

Geef het uit

Klinkt misschien gek, maar als je je eigen vermogen verkleint, kan het zomaar zijn dat dat je geld oplevert. Wie in 2017 meer dan 25.000 euro spaargeld heeft moet vermogensbelasting betalen. Dit jaar is de vrijstelling 25.000 euro, vorig jaar was dat 24.437 euro. Door veranderingen in de vermogensbelasting ben je dit jaar voordeliger uit. Als je banksaldo bijvoorbeeld 27.000 euro is, dan betaal je daar dit jaar zeventien euro vermogensbelasting over. Vorig jaar was dat nog dertig euro. Stel je nu dat jouw bank- en spaartegoeden minder zijn dan €25.000, dan betaal je geen vermogensbelasting. Maak van dat opgepotte spaargeld dus die mooie wereldreis waar je al jaren voor aan het sparen bent, dan betaal je volgend jaar ongetwijfeld ook minder vermogensbelasting.

Wat moet je niet doen met je geld?

Verdegaal adviseert om vooral niet in paniek te raken. Wie in paniek raakt, gaat domme dingen doen. 'Koop geen goud en ga niet lukraak beleggen in allerlei dingen waar je een folder van krijgt. Dikke folders kloppen sowieso niet', zegt Erica Verdegaal. Daarnaast adviseert ze om vooral ook niet in te gaan op bedrijven die je bellen en proberen lekker te maken om te gaan beleggen.Lees: Negatieve rente gaat spaarder te ver