background branding

Spam verstuurd via groepschats op Instagram, wat kun je doen?

instagram-spam-19022021-780.jpg

Word je op Instagram toegevoegd aan groepschats waarin gekke links worden gedeeld? Het kan zijn dat je te maken hebt met spam. Wat kun je doen?

Op Instagram kun je door vreemden worden toegevoegd aan een groepsgesprek. In zo'n groepsgesprek worden soms links en berichtjes gedeeld die afkomstig zijn van spammers.

Klik niet op de link in de groepschat

Het is niet slim om op de links te klikken, omdat je niet weet wat er kan gebeuren of wat je te zien krijgt. Volgens Helpwanted.nl, een platform voor en over (online) veiligheid van kinderen worden deze links verstuurd door bots. Mensen die deze 'bots' hebben gemaakt, verdienen geld als Instagramgebruikers op de link klikken. Bots zijn volgens Helpwanted te herkennen aan termen als: 18+, nude, sexy, babe, xxx, adult, et cetera.

Wat kun je doen?

Helaas is er geen snelle manier om helemaal van deze berichtjes af te komen. Je kunt er wel voor zorgen dat je de notificaties niet meer ziet. Ook dat legt Helpwanted uit: Open Instagram op je smartphone, en ga naar je Instellingen (via de drie horizontale lijntjesof puntjes in je scherm) klik vervolgens op 'Meldingen' en 'Privéberichten'. Hier kun je bij 'Berichtverzoeken' en 'Groepsverzoeken' 'Uit' selecteren. Je krijgt nu geen melding meer, maar de berichten zijn nog wel te vinden bij je privéberichten (onder 'Berichtverzoeken').

Word je ongevraagd toegevoegd aan een groepschat waarin spam wordt gestuurd? Dan zie je dat waarschijnlijk bij je 'Berichtverzoeken' verschijnen. Je kunt daar kiezen voor 'Blokkeren, Verwijderen en Accepteren': als het gaat om spam kun je het beste gaan voor 'Blokkeren'. Je kunt vervolgens ook weer kiezen tussen 'Blokkeren' of 'Rapporteren'. Ga je voor 'Blokkeren' dan wordt het bericht verwijderd en wordt het account geblokkeerd. Kies je voor 'Rapporteren', dan kun je een reden opgeven.

Je vindt ook bij Instagram meer informatie over rapporteren, blokkeren en spam.