Spanje voorlopig nog gesloten voor toeristen

SpanjeCoronaVirus_03.06.2020.jpg

Het lukt de Spaanse premier Pedro Sánchez opnieuw de noodtoestand met twee weken te verlengen, melden Spaanse media. Het parlement is in debat over de verlenging, maar de sociaaldemocratische Sánchez hoeft zich geen zorgen over de uitkomst te maken. Zijn linkse twee-partijen-coalitie heeft geen meerderheid, maar hij kan rekenen op steun van een liberale oppositiepartij en regionale partijen die zeggen in te stemmen of geen stem te zullen uitbrengen.

De 14 maart vanwege het coronavirus uitgeroepen noodtoestand wordt zo voor de zesde keer verlengd en loopt dan 21 juni af. De uitzonderingstoestand wordt niet nog een keer verlengd. Aangenomen wordt dat het land zich dan vanaf 22 juni weer openstelt voor buitenlandse toeristen. Het Zuid-Europese land heeft dringend behoefte aan inkomsten en ongeveer twaalf procent van het bruto binnenlands product dankt Spanje aan de enorme toerismesector. Die ligt als gevolg van de strenge coronamaatregelen plat en dringt aan op heropening. In 2018 bezochten circa negentig miljoen toeristen het land.

Andere Europese landen

De noodtoestand in Spanje gaat veel verder dan in veel andere Europese landen waar met tijdelijke noodverordeningen wordt gewerkt. In Spanje kan de regering burgers verplichten ergens te blijven of diensten te verlenen. Ook kunnen eigendommen gevorderd worden.

Bron: ANP