Sparen: waarin investeert jouw bank?

bankinvesteringen-hulpartikel-16-07-2019.jpg

Begin deze maand was ING in het nieuws vanwege de financiering van palmolieplantages. In februari bleek dat Rabobank investeert in megastallen en bio-industrie. Een jaar geleden kwam uit dat ABN AMRO flink wat geld steekt in foute wapenhandel. Hoe kom je er achter waar jouw spaargeld aan besteed wordt?

Financiële instellingen, zoals banken, worden wettelijk verplicht duurzamer te investeren. Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe Europese regels die banken verplicht maatschappelijke belangen van hun investeringen te laten meewegen. De banken beloven uiterlijk in 2022 eigen, heldere klimaatdoelstellingen te presenteren. Momenteel bestaan er tussen de duurzaamheidsstrategieën van de verschillende banken grote verschillen.

Eerlijke bankwijzer

Om je te helpen bij het inzicht van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van jouw bank is er de Eerlijke Bankwijzer. De bankwijzer is tien jaar geleden geïntroduceerd door onder meer Amnesty International, Milieudefensie en Oxfam Novib. Op de website zie je vergelijkingen tussen de zeven grootste Nederlandse banken waar particulieren een spaarrekening kunnen openen: ABN AMRO, De Volksbank (o.a. ASN, SNS), ING, NIBC, Rabobank, Triodos Bank en Van Lanschot.

Beleidsscores

De vergelijkingen worden elke twee jaar gemaakt op basis van vijftien verschillende duurzaamheidsthema’s zoals klimaat, natuur, dierenwelzijn en mensenrechten. De scores worden uitgedeeld op basis van het publieke beleid van de banken en zijn te vinden op de pagina ‘beleidsscores’.

Naast het verduidelijken van de papieren scores, doet de Eerlijke Bankwijzer voor bepaalde thema’s praktijkonderzoek om te controleren waar de investeringen van de banken werkelijk naartoe gaan. Deze zijn terug te vinden op de pagina ‘praktijkscores’.

Regeling Groenprojecten

Wanneer je zeker wilt weten dat een groot deel van je spaargeld geïnvesteerd wordt in maatschappelijk verantwoorde doelen, kun je het neerzetten bij verschillende banken met een groen spaarproduct. Banken met zo’n groene licentie moeten minimaal 70% van het geld investeren in projecten die zijn goedgekeurd volgens de Regeling Groenprojecten van de Rijksoverheid. Voorbeelden zijn de bouw van windturbines, biologische landbouw of leningen voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Je ontvangt hier geen rente, maar aangezien de overheid dit soort milieuvriendelijke projecten stimuleert, kan dit volgens de Consumentenbond fiscaal voordeel opleveren. Op het moment staan de meeste groene spaarproducten vanwege de populariteit niet open voor nieuwe klanten, maar je kunt er altijd naar informeren bij jouw bank.

Radar uitzending investeringen verzekeringsmaatschappijen

Radar maakte eerder een uitzending over de investeringen van verzekeringsmaatschappijen, toen uit een onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer bleek dat acht van de tien onderzochte verzekeraars investeren in controversiële wapenhandel.

Kijk de uitzending hier terug: Levensverzekeraars investeren in wapenhandel

Bron: ANP / Eerlijke Bankwijzer / Consumentenbond