background branding

'Spionagemalware trof ook apparaten met Android en Windows'

Android-microsoft-spionage-03092019.jpg

Naast iPhones lijken ook Androidtelefoons en Windowscomputers de afgelopen twee jaar kwetsbaar te zijn geweest voor spionage, bericht NU.nl op basis van anonieme bronnen van Forbes. Afgelopen week bracht een onderzoeksteam van Google naar buiten dat de telefoons van Apple jarenlang doelwit van hackers zijn geweest, maar het blijkt dat de aanvallers het niet alleen voorzien hadden op iPhones. 

De bronnen van Forbes vermoeden dat de lekken gebruikt zijn door de Chinese overheid om de Oeigoerse minderheid in het land te bespioneren. Wat voor malware precies op de Android- en Windowsapparaten werd geïnstalleerd is nog onduidelijk. 

Lees ook: iPhone-toestellen jarenlang kwetsbaar voor malware-hacks 

De hackers waren in staat om ongemerkt malware op de toestellen te downloaden, waardoor ze vervolgens toegang kregen tot databases op de telefoon. Onder andere WhatsAppgesprekken, foto’s en locatiegegevens konden worden buitgemaakt. Nu blijkt dus dat ook eigenaars van Windows- en Androidapparaten mogelijk slachtoffer zijn geworden van de hacks. Het aantal slachtoffers is niet bekend. 

Update

Voor iPhones is er een systeemupdate gelanceerd die de problemen moet verhelpen. Android en Windows hebben nog niks naar buiten gebracht over of hun apparaten nog kwetsbaar zijn en hoe dit eventueel zou moeten worden opgelost. 

Bron: NU.nl / Forbes