Spoed-loodgieter.nl laat klanten onterecht duizenden euro’s betalen | Radar Checkt

In paniek een loodgieter bellen, als het water uit een leiding spuit of de wc maar blijft stromen. Even googelen en de spoed loodgieter komt in no time. Alleen de rekening is nogal gepeperd. Radar krijgt de laatste maanden veel klachten over loodgieters die exorbitante bedragen vragen voor hun spoedklus.

Na de slotenmakers en de ontstoppers zijn nu ook de spoedloodgieters hun terrein aan het uitbreiden. Met name over Spoed-Loodgieter stromen de klachten bij Radar binnen. Een kleine zoektocht door de Kamer van Koophandel leert al snel dat onder dezelfde kerstboom aan bv’s ook Loodgietersplatform valt. De eigenaar van deze bedrijven is geen onbekende voor Radar. Tot voor kort was hij een van de managers van telemarketing Global Marketing Bridge. De jongens die op grote schaal energiecontracten verkopen

Buitensporig hoge rekeningen

Dat de rekeningen van tussen de 900 en 2.500 euro buitenproportioneel zijn voor een kleine spoedreparatie van een uur, daar zijn veel mensen het over eens. Toch komen gedupeerden die aangifte bij de politie proberen te doen vaak van een koude kermis thuis. De politie zegt in veel gevallen dat het geen oplichting is, hooguit een vorm van misleiding en daardoor is aangifte niet mogelijk. Door dit standpunt zijn er geen aantallen bekend van mensen die gedupeerd zijn door deze partij uit Almere. 

In het geval van een rechtsbijstandsverzekering verdient het aandacht om daar de misleiding te melden. In januari van dit jaar diende een zaak van een gedupeerde tegen deze partij in Almere. De gedupeerde werd bijgestaan door rechtsbijstandverzekering DAS. De rechter oordeelde in dit geval dat er sprake was van oneerlijke handelspraktijk en daarnaast dat het berekende tarief uitzonderlijk hoog was. Het ging hierbij om een loodgieter die een verstopte wc met een spiraal leeg had getrokken.

Reactie Google

Radar benaderde Google met de vraag of zij, net als bij de slotenmakers, de advertentie optie onder de zoekterm ‘spoed loodgieter’ uit kunnen schakelen. Google gaat kijken of er binnen hun beleid iets aan deze advertenties te doen is. Eerder deden zij dat al met slotenmakers.

De spoedloodgieters die buitensporige tarieven rekenen worden, bijna zonder uitzondering, gevonden door mensen via google-advertenties. Via die advertenties worden mensen doorverwezen naar algemene loodgieters websites met een 085-nummer. Die sites en nummers wisselen per week en per dag en zijn naderhand moeilijk te traceren.