Sportclubs dreigen te sluiten door hoge energiekosten

011022_zwembadsite.jpg

Sluiting dreigt voor verschillende sportaccommodaties als zwembaden, ijsbanen en sporthallen. De extreem hoge energiekosten zorgen ervoor dat het kabinet snel met geld over de brug moet komen. In de tussentijd doen de gemeentes zelf er zoveel mogelijk aan om de deuren van de plekken open te houden. 

Sportkoepel NOC*NSF luidt hierover de noodklok. 'We doen een dringend appel op gemeenten om voor de korte termijn de deuren van de sport open te houden, bijvoorbeeld door een noodfonds in te stellen', zegt directeur Marc van den Tweel. De nood is soms zo acuut dat niet gewacht kan worden op de steun waar het kabinet aan werkt, aldus NOC*NSF.

Brandbrief aan de minister

In een vrijdag verstuurde brandbrief aan minister Conny Helder van Sport spreekt de directeur zijn ’grote zorgen’ uit. De sportkoepel ziet met lede ogen aan dat contributies moeten worden verhoogd waardoor ’de financiële toegankelijkheid’ van sport ’in gevaar’ komt, zo staat in de brief.

'We hebben niet veel tijd'

Gemeenten zijn positief over de inzet van het kabinet om met steun te komen, zegt André de Jeu, directeur van Vereniging Sport en Gemeenten. 'Maar de druk is hoog en we hebben niet veel tijd.' Volgens De Jeu is het ondenkbaar dat gemeenten dit zelf oplossen omdat er veel andere financiële zorgen zijn, zoals met opvang van asielzoekers en jeugdzorg: 'Dit stelt gemeenten voor duivelse dilemma’s.'

Bron: De Telegraaf