Sporten op stiletto’s: goed voor bilspieren of blessure in de maak?

Op sociale media kwamen er allerlei vrouwen en mannen langs die squatten op stiletto’s of een hele bootcamples lang springen op hakken. Het ziet er misschien stijlvol uit, maar heeft het ook nut? Is het goed voor je postuur, of om bepaalde spiergroepen te trainen? Sportartsen en voetspecialisten waarschuwen: je maakt het jezelf er vooral moeilijk mee en loopt risico op een blessure.

Is trainen op hakken een slecht idee?

Squats op stiletto’s, een rondje hardlopen in pumps en zelfs gewichtheffen op torenhoge hakken. In deze onvoorstelbare trend laten sporters zien hoe zij hoge hakken gebruiken om zogenaamd meer balans te krijgen en bepaalde spiergroepen aan te spreken. Specifiek de benen en de billen. 

Radar deelde de bijzondere trend met experts om te kijken wat ervan waar is. Volgens hen is dit vooral vragen om problemen. “Met die hakken is het idee natuurlijk dat je bilspier geactiveerd wordt door op hakken te lopen. Maar dat is zinloos, dat is geen functionele training. Die activatie is heel licht en daar krijg je geen sterkere of grotere bilspier van,” zegt Suzanne Huurman, sportarts bij het St. Antonius Ziekenhuis.

Ook Cocky Hoogeveen van Voetentraining.nl zet vraagtekens bij de trend: “Als je op je hakken staat, moeten je spieren zich allemaal anders aanspannen. Als je dat niet doet, dan val je om. Wil je die spieren trainen? Dat kan dan ook op een andere manier.”

Instabiel en blessuregevoelig

Daarmee is hakkenfitness volgens Huurman niet alleen ineffectief, maar vooral risicovol: “Je staat daardoor instabieler, je kan knieklachten krijgen, heupklachten, lage rugklachten. Het grootste risico is dat je door je enkels knalt. Vooral als je tientallen kilo’s gewicht aan het tillen en slepen bent.”

Als je op hakken staat, verandert namelijk je hele houding. Niet alleen je voeten, maar de hele bewegingsketen van je lichaam moet zich aanpassen. Huurman legt uit:

“Je hak gaat omhoog, waardoor je een beetje meer naar voren gaat. Dat moet je met je hele lichaam gaan compenseren. Je bekken kantelen naar voren, je heupbuigers moeten harder werken en je bilspieren worden juist gerekt.” 

“Als je op hakken van 7,5 cm hoog staat, leun je met 90 procent van je lichaamsgewicht onder de voorvoet,” voegt Hoogeveen toe. “Je kunt het beste trainen op schoenen die zo plat mogelijk zijn. Dan heb je een goede verdeling over de hele voet.”

Want op hakken staan kan ook de balans in je zintuigen verstoren, zegt Huurman. “Omdat je voeten omhoog staan, weet je lichaam minder goed waar het zich in de ruimte bevindt. ” zegt Huurman. Als er dan een oneffenheid in de ondergrond zit, heb je moeite om dit te voelen en kun je sneller vallen.

Meer over