Sportscholen en dierentuinen blijven langer dicht

blijdorp-01052021-780.jpg

De verdere versoepelingen van de coronaregels die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen, laten langer op zich wachten. Het kabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's nu nog te hoog, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Zondag zou het kabinet op het Catshuis overleggen over de tweede stap van het zogeheten openingsplan. Maar die bijeenkomst wordt verplaatst naar volgend weekend. Op dinsdag 11 mei volgt dan vooralsnog een persconferentie. De eerstvolgende datum dat de versoepelingen kunnen ingaan is waarschijnlijk 18 mei. De persconferentie die voor aanstaande maandag gepland stond, gaat niet door.

Gevolgen voor rest van openingsplan nog niet duidelijk

Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent. De derde stap stond gepland voor 26 mei, mits de coronacijfers het zouden toelaten. Vanaf dan zou men weer vier mensen thuis mogen ontvangen en weer uit eten kunnen in horecagelegenheden.

Wel ziet het kabinet dat de coronacijfers 'over een piek heen raken'. Toch is die daling nu nog niet voldoende om de tweede stap van het openingsplan 'verantwoord te kunnen zetten', schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op Twitter.

Situatie in ziekenhuizen 'druk en zwaar'

Hij zei vrijdag al dat het allerminst zeker was dat het kabinet zondag bijeen zou komen om de versoepelingen te bespreken. Hij noemde de situatie in ziekenhuizen 'druk en zwaar' en zei dat een Catshuisoverleg 'niet zoveel zin heeft' als het Outbreak Management Team (OMT) geen ruimte voor versoepelingen ziet.

Afgelopen week werd de eerste stap van het stappenplan gezet. Toen gingen terrassen onder voorwaarden weer open en konden ook winkels weer klanten ontvangen zonder dat zij daarvoor uren van tevoren een afspraak moesten maken.

Het OMT had het kabinet 'met klem' geadviseerd hier mee te wachten, omdat de deskundigen eerst meer zekerheid wilden op basis van de coronacijfers. Na een iets verbeterde prognose van het OMT werd toch besloten om de eerste stap te zetten.

Bron: ANP