background branding

Sportverenigingen steeds minder populair bij jongeren

sportvereniging-21052019.jpg

Sportverenigingen zijn minder in trek bij jongeren. Vooral in de pubertijd schrijven jongeren zich uit bij hun sportclub. Dat is de strekking van het onderzoeksrapport 'Zo sport Nederland' van sportkoepel NOC*NSF.

Volgens het onderzoek stoppen jongeren echter niet met sporten. Ze kiezen alleen vaker voor sporten die worden gedaan buiten verenigingsverband, zoals hardlopen of fitness. Bonden, waaronder de voetbalbond KNVB, proberen wel in te spelen op de andere behoeftes van jongeren en doen onderzoek . 'Het leidt tot nieuwe initiatieven waarbij bijvoorbeeld gaming succesvol wordt gecombineerd met voetballen. De KNVB investeert de komende jaren actief in nieuwe competitievormen die beter passen in de levens van jongeren', zegt Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB.

Daling vooral zichtbaar bij middelbare scholieren

Afgelopen jaar waren twee op de vijf Nederlanders tot achttien jaar (39,6 procent) lid van een sportvereniging. Bij Nederlanders boven de 18 lag dat gemiddelde aanzienlijk lager (21,2 procent), aldus het onderzoek. De daling in lidmaatschappen is vooral te zien tijdens de middelbare schoolperiode. Rond hun 14e is bijna 60 procent lid van een sportvereniging. Dat is bij 20-jarigen gehalveerd tot 30 procent.

Bron: ANP