Staatsloterij (Achtergrond)

Iedereen heeft ooit weleens gedroomd van het winnen van de Jackpot in de lotterij. Wat zou je doen met al die miljoenen op je bankrekening? Maar de kans dat je wint, is eigenlijk extreem klein. Sterker nog, de kans dat je getroffen wordt door de bliksem is groter dan de kans dat je ooit de Jackpot van de Staatsloterij wint. Toch worden maandelijks gemiddeld 3,2 miljoen loten verkocht. Bij de laatste trekking van oktober, waarbij de Jackpot op een recordhoogte van 18,4 miljoen stond, werden maarliefst 4,4 miljoen verkocht.

Niet gegarandeerde prijzen

Nu is de kans op een grote prijs dus al klein, maar de Staatsloterij maakt de kans nog iets kleiner. De Staatsloterij heeft namelijk enkele zogenaamde 'niet-gegarandeerde' prijzen. Hierbij trekken ze niet uit een pot met alle verkochte loten, maar uit een pot met alle verkochte en niet-verkochte loten. Deze pot bestaat uit 18 miljoen loten en wordt het 'universum' genoemd.Kans op Jackpot

De Staatsloterij trekt de Jackpot en de 20 prijzen van 100.000 euro en de 20 prijzen van 50.000 euro uit dit universum. Dit betekent dat de kans op een van deze prijzen niet 1 op 3,2 miljoen is, maar slechts 1 op 18 miljoen. Bij een Jackpot is het zo dat door dit principe de spanning of de Jackpot valt, wordt opgevoerd. Als immers elke trekking voor de Jackpot uit alle verkochte loten werd getrokken, zou deze er elke trekking uitgaan en daardoor niet hoger worden. Overigens móét de Jackpot van de Staatsloterij er na zes trekkingen uit.

Bij de 20 prijzen van 100.000 en 20 prijzen van 50.000 is er echter wel degelijk iets aan de hand. De Staatsloterij spreekt immers wel in de trekkingsuitslag van 20 winnaars van 100.000 euro en 20 winnaars van 50.000 euro. En dit terwijl van die 40 'winnaars'  misschien maar zes daadwerkelijk op verkochte loten zijn gevallen. Immers, als je uitgaat van een gemiddelde verkoop van 3,2 miljoen loten en een totaal van 18 miljoen loten in de tombola, is de kans dat een winnend lot getrokken wordt ongeveer 1 op 6.

In Nederland hebben zeven loterijen een licentie om een loterij te mogen voeren. De Nederlandse overheid stelt in deze licentie echter een aantal verplichtingen aan de loterijen. Voor de Staatsloterij geldt dat zij 21,5 % van de inkomsten moeten afdragen aan de Nederlandse overheid. Ten aanzien van het prijzenpakket hebben ze twee verplichtingen. Ten eerste dat zij minimaal 60 % van wat er binnenkomt aan prijzengeld uitkeren in de vorm van prijzengeld aan de deelnemers. En ten tweede dat 33% van alle loten prijswinnend is. De Staatsloterij houdt zich aan beide verplichtingen en keert zelfs 65,4 % van alle inkomsten uit in de vorm van prijzengeld.Aan je afspraken houden

Het Ministerie van Justitie en het College van Toezicht op de Wet op de Kansspelen, die de uitvoer van de Wet op de Kansspelen controleert, zeggen beiden dat zolang de Staatsloterij zich aan bovenstaande afspraken houdt, dat zij zich mogen bedienen van niet-gegarandeerde prijzen in hun prijzenpakket. Wel moeten ze hierover duidelijk communiceren naar de consument en een en ander duidelijk opnemen in hun reglement.

En daar wringt de schoen vooralsnog. De consument kan namelijk simpelweg niet weten dat de hij/zij voor deze 40 prijzen trekt uit een bak met verkochte en niet-verkochte loten. In het deelnemersreglement wordt hier niks over gemeld en ook in de reclame en promotie van de Staatsloterij is het niet te vinden. Daarnaast suggereert de term 'winnaars' in de trekkingsuitslag dat er daadwerkelijk 40 winnaars zijn. Ook dit is misleidend te noemen.

Niet meer 40 'winnaars'


Niet meer 40 'winnaars'

De Staatsloterij heeft reeds toegezegd niet meer te zullen spreken van 40 winnaars. In de eerstvolgende trekkingsuitslag zullen ze dit aanpassen. Het Ministerie van Justitie zal de Staatsloterij gaan aanspreken op de communicatie omtrent deze prijzen.Telefoonnummer

Voor mensen die vragen of klachten hebben over de Staatsloterij: 

0900- 300 40 60 (0,10 cent per minuut)