Staatsloterij compenseert met extra trekking en 40 euro

loterijschikking10042017.jpg

Misleide gebruikers van de Staatsloterij krijgen loten voor een speciale gratis trekking. Deelnemers die zich hadden aangesloten bij Stichting Staatsloterijschadeclaim of Loterijverlies krijgen bovendien een vergoeding van 40 euro.

Radar liet in 2007 al zien dat de Staatsloterij niet eerlijk was over de winstkansen. Het bedrijf verzweeg dat prijzen ook op onverkochte loten konden vallen. Enkele miljoenen mensen werden gedupeerd.

Extra trekking

Nu is dus besloten tot een gratis extra trekking voor alle spelers van destijds: zowel abonnementsspelers als spelers die loten in de winkel hebben gekocht. Ook krijgen aangeslotenen bij Stichting Staatsloterijschadeclaim of Loterijverlies een vergoeding van 40 euro per persoon. 'Dit als een extra beloning voor hun actiebereidheid', aldus de Staatsloterij. Aan spelers wordt bij deelname overigens wel gevraagd om af te zien van eventuele gerechtelijke stappen.

Naar schatting hebben van 2000 tot en met 2007 en bij de Koninginnedagtrekking van 2008 alles bij elkaar circa zeven miljoen mensen meegespeeld met de Staatsloterij. Zij kunnen ieder tot vier gratis loten krijgen, afhankelijk van hoe vaak ze een gokje hebben gewaagd.

Loten kwijtgeraakt?

Wie niet alle loten nog thuis heeft liggen, hoeft zich geen zorgen te maken. 'Wij snappen ook wel dat niet iedereen zijn loten al die jaren heeft bewaard of nog kassabonnetjes heeft', zegt een woordvoerder. Richting mensen waarvoor dat speelt wordt 'een gebaar van goede wil' gemaakt, maar de zegsman voegt daaraan toe dat achteraf wel wordt gecheckt of prijswinnaars een geloofwaardig verhaal hebben.

'Stel je wint straks 1 miljoen euro en je zegt dat je je loten altijd kocht bij een bepaalde boekhandel. Dan gaan wij wel kijken of die boekhandel ook echt bestaat', stelt hij. Erfgenamen kunnen hun overleden familieleden alleen aanmelden voor de trekking op 27 mei als ze ook een akte van overlijden kunnen overhandigen.

Wie meedoet aan de 'Bijzondere Trekking' en /of de 40 euro accepteert, gaat er wel mee akkoord af te zien van verdere juridische stappen.

Na excuses nu een 'concreet gebaar'

'We zijn er niet trots op dat we gedurende 2000-2007 en bij de Koninginnedagtrekking in 2008 misleidende teksten hebben gepubliceerd. Dat schenden van vertrouwen hoort niet bij de lange historie van de Staatsloterij. Daarvoor past naast de al eerder gemaakte excuses, nu ook een concreet gebaar', aldus de directievoorzitter Niels Onkenhout van de Staatsloterij.

De Stichting Staatsloterijclaim en de Staatsloterij zijn samen tot deze oplossing gekomen. De Stichting heeft bovendien afspraken gemaakt over een betere bescherming van het klantbelang. Zo komt er een speciale ombudsman en wordt de afhandeling van klachten verbeterd.

Update 16:30 uur: Reactie Loterijverlies

Loterijverlies BV, de claimorganisatie van Ferdy Roet, vindt het compensatieakkoord dat de Staatsloterij heeft gesloten 'een belediging voor de bedrogen deelnemers'. Hij zegt ook nog niet te weten of deelnemers een deel van de 40 euro moeten afstaan aan Loterijverlies.Vanavond in Radar ook aandacht voor deze kwestie, vanaf 20:30 uur op NPO 1.

Bron: ANP / Radar