Staatssecretaris Blokhuis wil met supermarkten in gesprek over sigarettenverkoop

sigasupermarkt-31-05-2018.jpg

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is blij met het besluit van Lidl Nederland om sigaretten in de ban te doen. Hij hoopt dat andere supermarktbedrijven er een voorbeeld aan nemen en nodigt hen binnenkort uit voor een gesprek hierover.

'Hulde', zegt Blokhuis over het besluit van Lidl. 'Belangrijke stap op weg naar de rookvrije generatie.' Lidl maakte zijn besluit om de verkoop van sigaretten gefaseerd af te bouwen woensdag bekend. Uiterlijk in 2022 moeten de pakjes uit alle filialen verdwenen zijn.'

'Sigarettenverkoop is niet meer rendabel'

Lidl zegt dat de verkoopcijfers van sigaretten de afgelopen jaren zijn teruggelopen en de verkoop niet meer rendabel is. Maar ook heeft de winkelketen maatregelen genomen om de verkoop van rookwaar te ontmoedigen. Zo heeft de organisatie reeds in 2017 sigaretten in alle filialen uit het zicht geplaatst.

Een rookvrij Nederland

'De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Deze ontwikkeling willen wij niet tegengaan. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen', aldus een woordvoerder van Lidl Nederland.

Verslavingskunde Nederland reageert verheugd. 'Dit is een grote stap, die landelijk en internationaal een grote impact zal hebben', zegt een woordvoerder. 'Lidl zit in dertig landen en Lidl Nederland is internationaal de eerste die de verkoop van sigaretten staakt.'

Ook de Alliantie Nederland Rookvrij, waarin ruim honderd organisaties zitten, waaronder KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds, is blij. 'Dit is een fantastisch besluit dat wij van harte toejuichen. Andere supermarkten moeten dit voorbeeld volgen', zegt voorzitter Floris Italianer van de alliantie.

Jumbo niet van plan te stoppen met de verkoop van tabak

Begin dit jaar stopten de drogisterijen Kruidvat en Trekpleister al met de verkoop van tabak. Supermarktketen Jumbo is dat niet van plan. 'We vinden het belangrijk dat onze klanten voor al hun boodschappen bij Jumbo terechtkunnen. Dus ook voor rookwaren', aldus een woordvoerster die er op wijst dat het rookwarenschap in de winkel wel is afgedekt. Marktleider Albert Heijn was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over Lidl's besluit:

Lidl stopt met verkoop sigaretten

Bron: ANP