background branding

Stakingen bij ProRail verstoren NS-dienstregeling: 'Morgenochtend geen treinen rond Amsterdam en Utrecht, 1 mei mogelijk landelijke staking'

treinstaking_20210427.png

Vanwege acties van vakbond FNV Spoor zullen treinreizigers vanaf woensdag 28 april tot en met zaterdag 1 mei op verschillende plekken in Nederland naar verwachting zeer veel overlast ervaren. FNV is niet akkoord gegaan met het cao-eindbod van ProRail, en de spoorbeheerder is vervolgens niet op een ultimatum van de vakbond ingegaan. ProRail: 'Dit zijn helaas acties die veel impact hebben op het treinverkeer'. Moet jij deze week nog met de trein? In dit artikel lees je op welke data en op welke locaties je de meeste overlast kunt ervaren.

FNV Spoor heeft aangekondigd dat op woensdag 28 april, donderdag 29 april en vrijdag 30 april op verschillende plaatsen in het land wordt gestaakt van 06:00 uur tot 08:00 uur, meldt Treinreiziger.nl. Daarna moet het treinverkeer echter ook worden opgestart, en dat kost volgens ProRail tijd. De verwachting is dan ook dat het treinverkeer op deze dagen tot zeker 10:00 ontregeld zal zijn.

De vakbond heeft ProRail op vrijdag 23 april laten weten 'dat er gebruik zal worden gemaakt van het recht tot actievoeren', maar heeft geen nadere informatie verstrekt over de aard en omvang van de aangekondigde acties. FNV Spoor heeft ProRail pas op maandag 26 april laten weten om welke acties het gaat.

'Mogelijk ook consequenties voor treinverkeer elders in het land'

Hoewel het om regionale acties gaat en er dus geen sprake is van stakingen bij alle dertien verkeersleidingsposten die ProRail in Nederland heeft, kunnen de stakingsacties ook consequenties hebben voor treinverkeer elders in het land. De vertragingen in de ochtenddienstregelingen als gevolg van de aangekondige acties kunnen immers ook doorwerken in de dienstregelingen in overige regio's.

In de overige regio’s starten de treinen woensdagochtend weliswaar zoveel mogelijk volgens de normale dienstregeling, maar omdat treinen immers vaak doorrijden naar andere regio's, vallen verstoringen in de dienstregelingen elders niet uit te sluiten. Het advies is dan ook om voor vertrek goed na te gaan of jouw geplande treinrit door kan gaan.

Ook is het raadzaam om thuis te werken indien je daartoe in de gelegenheid bent. FNV Spoor heeft de volgende acties aangekondigd:

  • Woensdag 28 april van 06:00 tot 10:00 uur in de regio's Utrecht, AmsterdamAmersfoort en Alkmaar;
  • Donderdag 29 april van 06:00 tot 10:00 uur in de regio's Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal;
  • Vrijdag 30 april van 06:00 tot 10:00 uur in de regio's Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen.

ProRail: 'Zaterdag 1 mei mogelijk helemaal geen treinverkeer door landelijke treinstaking'

FNV Spoor roept het personeel daarnaast op om zaterdag 1 mei overal in Nederland het treinverkeer stil te leggen. Deze actie zou moeten lopen van zaterdagochtend 1 mei van 05:00 uur tot zondagochtend 2 mei om 05:00 uur. Volgens ProRail is er deze dag in het geheel geen treinverkeer mogelijk indien deze staking doorgaat.

Ook de NS doet een duit in het zakje: 'De overlast die dit voor onze reizigers met zich meebrengt, betreuren wij zeer', aldus NS.

Bron: ANP / Treinreiziger.nl / Bijschrift fotoLege perrons op station Den Haag Centraal tijdens een staking op 28 mei 2019